Żeberka pieczone lub duszone na świąteczny obiad. Ładnie wyglądają i świetnie smakują

g.pl 1 tydzień temu
Żeberka pieczone lub duszone to dania, godne uwagi. Takie pieczone mięso w miodzie bądź duszone w sosie własnym to prawdziwy rarytas i sprawdzi się na pewno na odświętny obiad. Najlepiej smakują z ziemniaczkami.
Żeberka z piekarnika lub duszone zrobione w wyjątkowej marynacie zachwycą choćby najbardziej wymagających. o ile szykujecie się na istotny obiad rodzinny (na przykład z teściami lub świąteczny), możecie zaserwować im coś szczególnego. Czas na popisowe danie!


REKLAMA


Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny


Żeberka pieczone w rękawie - przepis krok po kroku:
Oto przepis na żeberka z piekarnika:
Składniki:


500 g żeberek wieprzowych


Marynata do żeberek:


2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, papryka ostra, słodka, czosnek granulowany, majeranek, tymianek


Wykonanie:


Żeberka umyj. Osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Wykonaj marynatę. Połącz wszystkie składniki na marynatę.
Żeberka umieść w marynacie i odstaw na noc do lodówki.
Umieść następnego dnia mięso w rękawie do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 60-80 minut.


Żeberka duszone - inny wariant na wspaniałe żeberka!
Żeberka duszone przygotowuje się nieco dłużej, ale ten smak wynagradza nam wszystkie kulinarne trudy! Danie można wzbogacić o sałatę z kapusty pekińskiej.
Składniki:


1 kg żeberek
sól, pieprz, papryka suszona
około 1/3 szklanki mąki
2-3 łyżki oleju
1 cebula
kilka ząbków czosnku
1-2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera korzeniowego
2-3 łyżki sosu sojowego
około 3 szklanek wody


Składniki na surówkę:


około 1/3 główki kapusty pekińskiej
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki musztardy
2 łyżki gęstej śmietany


Wykonanie:


Żeberka umyj dokładnie. Następnie pokrój je i natrzyj przyprawami.
Weź szeroki garnek z grubym dnem. Rozgrzej w nim olej.
Umieść w garnku żeberka. Obsmaż je dokładnie z każdej strony.
Dołóż obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek.
Dołóż pozostałe obrane i pokrojone warzywa. Możesz je, także zetrzeć na tarce.
Do garnka wlej sos sojowy i wodę.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 120 minut.
Przygotuj surówkę. Kapustę obierz. Umyj dokładnie i poszatkuj. Następnie umieść je w misce. Dopraw dobrze kapustę solą oraz pieprzem. Dołóż śmietanę, sok z cytryny, musztardę, oliwę i miód. Całość dokładnie wymieszaj.


Żeberka w malinowej konfiturze z dodatkiem chilli - to połączenie smakowe może Was zaskoczyć!
Żeberka w malinowej konfiturze z dodatkiem chilli? Brzmi szokująco? Ten smak może być pozytywnym zaskoczeniem. o ile lubicie eksperymentować, to ten przepis jest dla Was!
Składniki:


1 kg żeberek
1 słoik malinowych konfitur
1 mała papryczka chilli
kilka ząbków czosnku
oliwa
sól, pieprz


Wykonanie:


Żeberka umyj i podziel.
Umieść je w naczyniu żaroodpornym.
Chilli pokrój.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Wymieszaj konfiturę z oliwą, chilli, czosnkiem, solą i pieprzem. Natrzyj żeberka i odstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez godzinę.
W trakcie pieczenia, przewracaj mięso i podlewaj sosem.


Zobacz też: Nie tylko kimchi zachwyca Polaków! Te ogórki po koreańsku skradną Twoje serce
Idź do oryginalnego materiału