Aromaty azjatyckiej kuchni i ziołowych kosmetyków mieszają się w sobotę (25 października) w Targach Kielce. Trwa tam Festiwal Kuchni Azjatyckiej i Targi Rzeczy Wartych Zachwytu. Odwiedzający mają okazję spróbować dań japońskich, koreańskich czy też wietnamskich, ale także zapoznać się z ofertą wystawców rękodzieła.
Pan Wojciech z okolic Trzebnicy na Dolnym Śląsku ma ponad 90 zapachów zamkniętych w świecach z naturalnych olejów.
– To połączenie oliwy z oliwek z naturalnie opracowanymi ziarnami słonecznika. Każda ze świec może być używana w podwójny sposób, bo z jednej strony daje światło i dodatnio jonizuje powietrze, ale jednocześnie może służyć jako kosmetyk i perfumy. Mamy specjalnie skomponowane zapachy, nie tylko oczywiste jak pomarańcza, cynamon czy świerk, ale też kompozycje takie jak kociołek wiedźmy czy wieczór przy kominku albo jesieniara. Każdą świecę można wielokrotnie zapalać i wykorzystywać olejki. Te nigdy nas nie oparzą, bo nagrzewają się tylko do temperatury 40 stopni Celsjusza – mówi pan Wojciech.
25.10.2025. Kielce. Targi Kielce. Festiwal Kuchni Świata / Fot. Jarosław Kubalski – Radio KielceZ kolei pani Emilia proponuje naturalne herbaty z roślin zbieranych manualnie na Roztoczu.
– Każdy kwiat jest specjalnie dobrany, a w kompozycji są płatki, gałązki, ale także liście i łodygi odpowiednich roślin. Zbierane są ręczenie w naturalnym środowisku, nie pochodzą z uprawy, ale przebadane są przez Sanepid, abyśmy mieli pewność, iż są w pełni bezpieczne. Polecam takie herbatki parzyć w czajniczku z sitkiem, bo zawierają wiele drobnych elementów, które mogą przeszkadzać przy piciu z kubka czy filiżanki – wyjaśnia pani Emilia.
Nawet trzy lata dojrzewają wędliny, które oferuje Piotr Śmielak z Zagrody Szlędaki.
– Mamy wędliny głównie z dziczyzny i wołowiny, są to mięsa dojrzewające, co w tej chwili jest rzadko spotykane. Receptura do wszystkich elementów jest taka sama, różni się tylko kulturami bakterii, jakich używamy do przygotowania wędliny. Najpierw mięso jest wędzone, a potem szczepione odpowiednimi kulturami bakterii, potem trafia do specjalnej komory, gdzie dojrzewa. Minimalny czas dojrzewania to 12 miesięcy – wyjaśnia Piotr Śmielak.
Festiwal Kuchni Azjatyckiej i Targi Rzeczy Wartych Zachwytu w sobotę potrwają do godziny 20, w niedzielę od 11 do 18.






![Wielka zabawa przy Wielkim Kiszeniu Kapusty [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/Wielkie-Kiszenie-Kapusty-w-Pszennie-25-10-2025-52.jpg)










