Dziadek robił twaróg ze świeżego mleka. Użyłam innego. Był szybciej gotowy i równie pyszny

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Zastanawiasz się, jak zrobić twaróg z zsiadłego mleka, by smakował jak ten z dzieciństwa? To prostsze, niż myślisz. Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i chwila w kuchni, by cieszyć się świeżym, naturalnym serem bez konserwantów i zbędnych dodatków.
W moim domu to nie babcia robiła ser, ale dziadek. Miał do tego wyjątkową cierpliwość, codziennie sprawdzał mleko stojące na kuchennym parapecie i z niecierpliwością czekał, aż się zetnie. Gdy pojawiała się charakterystyczna kwaśna nuta, zabierał się za swoje rytuały: powolne podgrzewanie, cedzenie przez gazę i zawiązywanie w płóciennej ściereczce. Twaróg smakował lepiej niż wszystko, co można kupić dziś w sklepie. Dziadek powtarzał, iż ser musi być prosty i bez chemii. I tego się trzymam do dziś, jednak, aby przyspieszyć proces, używam gotowego zsiadłego napoju.


REKLAMA


Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?


Co dodać do mleka, żeby zrobić ser? Wystarczy jeden składnik
Choć w nowoczesnych przepisach spotykamy się z dodatkiem soków z cytryny, octu czy enzymu podpuszczki, najprostszym sposobem jest użycie zsiadłego mleka. To właśnie jego fermentacja sprawia, iż napój sam się ścina i oddziela od serwatki. Wystarczy podgrzać delikatnie, a po kilku minutach zacznie powstawać prawdziwy domowy twaróg.
Składniki:


1 l zsiadłego mleka,
szczypta soli (opcjonalnie, do smaku).


Jak samemu zrobić twaróg? Tradycyjna metoda krok po kroku
Domowy twaróg nie wymaga specjalistycznego sprzętu, ale przyda się garnek z grubym dnem, gaza lub drobne sitko. Cały proces jest nieskomplikowany, ale wymaga delikatności i uważności. Efekt jest nie do podrobienia.
Sposób przygotowania:


Przelej zsiadłe mleko do garnka i postaw je na małym ogniu. Nie mieszaj intensywnie, pozwól mu się podgrzewać powoli. Najlepiej, by temperatura nie przekraczała 60-70°C.
Po kilku minutach zauważysz, iż mleko zaczyna się ścinać. Na powierzchni utworzą się grube płaty białka, a na dnie pojawi się żółtawa serwatka.
Kiedy masa dobrze się oddzieli, zdejmij garnek z ognia i odstaw na 10 minut, by całość lekko przestygła i łatwiej było ją przelać.
Przelej zawartość przez gazę ułożoną na sitku lub durszlaku. Pozostaw do odcieknięcia na 15-20 minut. jeżeli chcesz uzyskać twaróg bardziej suchy i sypki, możesz pozostawić go na dłużej.
Po odciśnięciu serwatki przełóż ser do miseczki. Można dodać odrobinę soli lub ulubionych ziół. Przechowuj w lodówce.
Idź do oryginalnego materiału