Dzień sernika. Też nie odmówisz sobie kawałka ciasta serowego?

kobietytomy.pl 19 godzin temu

Niektórzy lubią sernik z rodzynkami, inni bez, i gdy dostają deser ze suszonymi winogronami, to cierpliwie wyciągają każdą słodką kulkę. Nie brakuje smakoszy ceniących sam sernik, bez dodatków, a także takich, którzy preferują ciasto na kruchym spodzie czy też z bezą lub przypalanym karmelowym wierzchem. A w jakim wydaniu ty wybierasz jedno z najwyżej ocenianych ciast w Polsce? Dzisiaj dzień sernika. Warto świętować.

Dzień sernika. Też nie odmówisz kawałka serowego ciasta?

Sernik – ciasto stare jak świat

Sernik wymyślili starożytni Grecy, już w V wieku przed naszą erą powstała o tym słodkim serowym cieście książka. Według tradycji starożytni jedli sernik jako posiłek po aktywności fizycznej, dla dobrej regeneracji. Rzymianie piekli przed tysiącem laty swoją wersję sernika z sera i miodu na…liściach laurowych.

Kiedy sernik poznaliśmy w Polsce? Okazuje się, iż też stosunkowo dawno temu, bo po zwycięstwie pod Wiedniem dzięki Janowi III Sobieskiemu. w tej chwili istnieje na całym świecie ponad 1000 odmian sernika.

Stolicą sernika na świecie jest Nowy Jork, a w Polsce Kraków – z uwagi na sernik krakowski, który jest numerem 1 nie tylko wśród krakowian.

Standardowy kawałek sernika waży od 150 do 200 gramów i dostarcza od 300 do 500 kalorii. Według Księgi Rekordów Guinessa największy sernik ważył ponad 3 tony i powstał w USA. W Polsce największy sernik jaki upieczono ważył 2,5 tony. Ciekawe, jak smakował i ile osób go jadło

Polacy uwielbiają sernik

Według badań sernik to ulubione ciasto Polaków. Zamawiamy kawałek w kawiarni średnio co kilka minut. To serowe ciasto króluje na świątecznym stole – wielkanocnym i bożonarodzeniowym. Najchętniej serowe ciasto zamawiamy w Wielki Piątek i 23 grudnia. Nie może go zabraknąć często także na weselach i urodzinach. Uwielbiane jest zarówno przez starsze i młodsze osoby. Chętnie zjadany przez dzieci.

Sernik to również takie ciasto, które mimo jednego przepisu może smakować inaczej wykonane przez każdą z osób.

W jakiej wersji?

Najchętniej wybierane wersje sernikowe to tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową. Numer 1 to dla wielu sernik wiedeński pieczony z dużą ilością jaj, bez zbędnych dodatków. Jest też sernik krakowski z charakterystyczną kratką na wierzchu, sernik z rosą, czyli z budyniową masą i bezą i sernik królewski z kakaowym ciastem i nierzadko również z brzoskwiniami. Dla osób unikających pieczenia lub chcących przygotować szybki deser latem poleca się sernik na zimno – z warstwą kakaową i waniliową, owocami sezonowymi lub ze słoika, galaretką, czasami też biszkoptami na spodzie.

Jakie najczęściej błędy popełniamy podczas pieczenia sernika?

Twój sernik gwałtownie rośnie, później opada i pęka? Winna jest najprawdopodobniej zbyt wysoka temperatura pieczenia. Nie przekraczaj 165 stopni.

Konsystencja sernika nie jest gładka? Być może jest tak dlatego, iż użyłaś składników prosto z lodówki. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twój sernik w trakcie pieczenia opadł? Dzieje się tak, gdy otwierasz drzwiczki piekarnika. Nie rób tego. Ciasto serowe wyjątkowo nie lubi przeciągów.

Może problemem jest zbyt suchy, kruchy sernik? Powodem jest najczęściej użycie zbyt dużej ilości mąki.

Za pękanie sernika odpowiada również zbyt długie miksowanie i napowietrzanie masy.

Jeśli chcesz, żeby Twój sernik był naprawdę perfekcyjny, użyj dobrego sera, kilkukrotnie mielonego, zadbaj o to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, nie otwieraj drzwiczek w trakcie pieczenia, pozostaw ciasto po upieczenia do wychłodzenia w piekarniku. jeżeli mimo to ciasto pęknie, nie załamuj rąk, pokryj je owocami, polewą, oblej czekoladą.

Taki sam, a jednak inny

Sernik mimo tego samego przepisu może smakować inaczej. Każdy nieco odmiennie przygotowuje ten zjawiskowy deser. Liczą się w tym przypadku naprawdę wszystkie szczegóły.

Poza tym różnica tkwi w dodatkach: owocach, bakaliach, pralinach, orzechach, polewach, musach, a choćby w nietypowych dekoracjach z kwiatów, bezy, czy też kawy.

Idź do oryginalnego materiału