Jak podzielić kostkę masła bez wagi? Musisz wypróbować ten trik

dompelenpomyslow.pl 4 godzin temu

Kto dużo gotuje, ten wie, iż do wykonania wielu przepisów potrzebne są dokładnie odważone ilości składników. Wtedy brak wagi kuchennej może być uciążliwy. Istnieją jednak sposoby na to, aby podczas gotowania poradzić sobie podczas bez niej. @Pomyslowe.Panie.Domu podpowiadają jak dzięki wyłącznie noża podzielić kostkę masła na równe, ważące 100 g i 50 g kawałki. Sprawdź jak to zrobić!

Kostka masła

Standardowe masło ma około 82% tłuszczu i pakowane jest w kostki ważące 200 g. To tłuszczowe smarowidło idealnie nadaje się do pieczywa, różnych potraw i wypieków. Można wykorzystać je zarówno do smażenia, gotowania, jak i pieczenia, więc jest nieodzownym produktem w każdej kuchni. Niektóre opakowania zawierają na sobie podziałkę, umożliwiającą podzielenie masła na równe kawałki. Jednak choćby jeżeli nie została ona umieszczona na opakowaniu, a Ty nie posiadasz wagi kuchennej, przez cały czas możesz oddzielić precyzyjnie odważone kawałki masła.

Jak podzielić masło na równe kawałki?

Do podzielenia kostki masła bez wagi kuchennej wystarczy dowolny nóż. dzięki tego sposobu, z jednej, ważącej 200 g kostki masła, można otrzymać dwa kawałki o wadze 100 g lub cztery kawałki ważące po 50 g każdy. W tym celu na kostce masła należy odbijać delikatne linie po przekątnych, a następnie przekrajać w prostej linii przechodzącej przez punkt ich przecięcia. Dokładny sposób krojenia masła bez wagi pokazany jest na rolce @Pomyslowe.Panie.Domu.

Idź do oryginalnego materiału