Kilka składników i obiad z głowy. Kotlety lepsze niż mielone, a bez mięsa. Idealne do ziemniaków

kobieta.gazeta.pl 21 godzin temu
Co zrobić na obiad? jeżeli szukasz pomysłu na coś pysznego, a znudziły ci się zwykłe schabowe, postaw na ten przepis. Te kotlety smakują doskonale i wcale nie odstają od mięsnej wersji.
Kotlety warzywne są świetną alternatywą dla mięsa. Można je przyrządzić z różnych warzyw jak np. brokuł, buraki, cukinia, seler czy kalafior. Często dodaje się do nich kasze, które nie tylko podbijają wartości odżywcze, ale także dobrze sklejają całą masę. Jakie kotlety warzywne są najlepsze? Wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz.


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa


Dlaczego warto jeść kalafiora? Nie tylko dobrze smakuje
Kalafior to niezwykle zdrowe warzywo, które warto włączyć do codziennego jadłospisu. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, jest bogaty w witaminę A, C, E i K, a także witaminy z grupy B oraz potas, wapń, fosfor i magnez. Kalafior dostarcza duże ilości błonnika, więc dobrze działa na układ trawienny. Dodatkowo obniża cukier we krwi i ma niski indeks glikemiczny (IG=15).


Jak zrobić kotlety z kalafiora? Tym daniem zastąpisz schabowe i mielone
Te wegetariańskie kotlety zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Do ich przygotowania potrzebujesz:


500 g kalafiora,
1/3 szklanki kaszy jaglanej,
szklankę mleka (może być roślinne),
jajko,
łyżkę posiekanej natki pietruszki,
łyżkę bułki tartej,
przyprawy: pół łyżeczki białego pieprzu i gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz,
olej do smażenia.


kotlety z kalafiora Einladung _ zum _ Essen / pixabay.com


Przepis jest prosty i z pewnością poradzi z nim sobie choćby niewprawny kucharz.


Kalafiora podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Kiedy będzie gotowy, rozgnieć go widelcem i przełóż do miski.
Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej mleko i dodaj kaszę. Zagotuj, zmniejsz ogień i pozostaw na palniku przez 15 minut.
Połącz kaszę i kalafiora, dodaj jajko, pietruszkę, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiaj na gładką masę i formuj kotlety.
Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.


Najlepsze kotlety to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału