Poznaj orzeźwiający kompot z czerwonej porzeczki na zimę, który jest gotowy do wypicia już po kilku dniach. Tylko trzy składniki i bardzo prosty sposób wykonania. Latem gasi pragnienie, a zimą sprawdzi się idealnie do obiadu. Jestem pewna, iż kompot uda się każdemu.
Lato to doskonały czas na zrobienie zapasów na zimowe dni. Tym razem przyrządziłam kompot z czerwonej porzeczki. Pyszne czerwone owoce zamknęłam w słoikach, aby delektować się nimi zimą. Taki kompot to bez wątpienia niezapomniany smak dzieciństwa, podobnie jak kompot z czarnej porzeczki – przepis na blogu. W wakacje mama bardzo często robiła nam orzeźwiający kompot z porzeczek.
Składniki
Podaję proporcje na 1 kg owoców. Przygotuj od 2 do 3 słoi o pojemności 900 ml lub 4 o pojemności 500 ml.
Moja szklanka zawsze w przepisach ma 250 ml.
- 1 kg czerwonej porzeczki
- 300 g cukru (około 1,5 szklanki lub 15 łyżek)
- 1250 ml wody (5 szklanek)
Opcjonalnie możesz dodać do każdego słoika po 1 goździku, pół laski cynamonu, jeżeli lubisz takie smaki. Do każdego słoika możesz także dać 1/3 opakowania cukru waniliowego.

Sposób wykonania kompotu z czerwonej porzeczki na zimę w słoiku
Do zrobienia kompotu potrzebne nam będą: czyste i wyparzone słoiki oraz nakrętki, miska, garnek lub czajnik do zagotowania wody.
Krok 1 – szykuję porzeczki oraz słoiki i nakrętki
Porzeczki oczyszczam z szypułek i listków.
Do miski wlewam zimną wodę i wsypuję oczyszczone porzeczki do opłukania. Następnie odsączam na durszlaku lub sicie i usuwam ewentualne szypułki. Przepłukuję jeszcze zimną wodą i odstawiam do odsączenia.
Słoiki i nakrętki wyparzam wrzącą wodą. Małe ilości myję i wyparzam manualnie, a większe w zmywarce do naczyń. Ranty słoików i nakrętki wycieram do suchego dzięki czystej ściereczki kuchennej lub ręcznika papierowego.
Krok 2 – zasypuję porzeczki cukrem

Umyte porzeczki wsypuję do 3/4 wysokości słoików i zasypuję cukrem. Po 100 g cukru (około 5 łyżek) na każdy słoik o pojemności 900 ml.
Krok 3 – zalewam wrzątkiem i zakręcam słoiki
Zagotowuję wodę w garnku lub czajniku. Wrzącą wodę wlewam do słoików z porzeczkami. Pozostawiam 1 cm wolnego powietrza. Ranty słoików wycieram do suchego i mocno zakręcam suchymi nakrętkami.
Krok 4 – pasteryzuję kompot z czerwonej porzeczki
Dno szerokiego garnka wyścielam ściereczką kuchenną, wlewam wodę i zagotowuję. Do gorącej wody ostrożnie wkładam gorące słoiki z kompotem. Woda powinna sięgać do 3/4 – 4/5 ich wysokości. Słoiki oczywiście nie powinny się ze sobą stykać. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień, aby woda tylko lekko bulgotała. Duże słoiki o pojemności 900 ml pasteryzuję przez 25 minut, a mniejsze np 500 ml przez 15 minut. Czas liczę oczywiście od zagotowania się wody.
W garnku wejdzie ograniczona ilość słoi i czynność trzeba powtarzać. Dlatego większe ilości słoików pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do temperatury około 110 – 120 stopni C. Pasteryzuję przez około 25 – 30 minut.
Następnie ostrożnie wyjmuje słoiki z kompotem i układam do góry dnem na blacie wyścielonym ściereczką kuchenną, kocem lub ręcznikiem. Przykrywam i zostawiam do całkowitego ostudzenia. Na drugi dzień kompot z czerwonej porzeczki wynoszę do piwnicy.

Jest dobry do picia już po kilku dniach, ale lepiej poczekać do zimy 🙂 Kompot jest bardzo aromatyczny i słodki. Wystarczy rozcieńczyć go wodą przed podaniem do obiadu.
Smacznego!