Gotowanie w plenerze, warsztaty tematyczne, a także panele dyskusyjne i koncerty – z takich atrakcji można skorzystać w ramach „Polskich Kulinariów”, które rozpoczęły się dziś (6 września) w Busku Zdroju.
Burmistrz Jerzy Szydłowski przypomina, iż festiwal odbywający się w mieście po raz piąty promuje polską, lokalną i zdrową żywność oraz świadome wybory konsumenckie. Jest także okazją do skosztowania unikatowych produktów, nawiązania kontaktów biznesowych i poznania trendów w branży spożywczej.
– Nie chciałbym, aby Busko-Zdrój zostało zawłaszczone wyłącznie dla mieszkańców i kuracjuszy. Jest tutaj wielu producentów i wystawców z całej Polski, ale nam zależy przede wszystkim na promowaniu lokalnych i świętokrzyskich produktów. Nasz region jest atrakcyjny nie tylko pod względem turystycznym, ale także kulinarnym. Właśnie z tą myślą na terenie naszej gminy został utworzony szlak kulinarny, do odwiedzenia którego serdecznie zachęcam. Jest on swoistym połączniem dziedzictwa kulturowego i kulinarnego – wyjaśnia burmistrz.

Wśród licznie prezentowanych produktów są m.in. wędliny, pieczywa i dżemy, a także miody. Marta Bęben z rodzinnej pasieki Miody Napękowskie przekonuje, iż nie ma podziału na miody dobre i złe, bo wszystkie one mają wiele adekwatności prozdrowotnych.
– Naszym sztandarowym produktem są miody spadziowe z drzew iglastych, które posiadają Certyfikat Rolnictwa Ekologicznego oraz certyfikat Jakość Tradycja, oba bardzo trudne do uzyskania. Warto wiedzieć, iż miody spadziowe z drzew iglastych mają wiele walorów. Między innymi działają jak naturalne antybiotyki w przypadku górnych dróg oddechowych, płuc i oskrzeli. Mają adekwatności wzmacniające cały organizm, w tym także serce. Mogą być także spożywane przez alergików, ponieważ nie zawierają mogących powodować uczulenie pyłków kwiatowych – podkreśla.
W ramach „Polskich Kulinariów” odbędzie się także spacer kulinarny po buskich restauracjach pod hasłem „Zasmakuj w regionie”, w podczas którego będzie można degustować różnego rodzaju potrawy.
Organizatorami wydarzenia są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz lokalne restauracje buskie.
Wydarzenie potrwa do niedzieli 7 września.





















































