1. Sałatka Cezar z kurczakiem lub krewetkami
Składniki:
Sałata rzymska
Sos Cezar
Grillowany kurczak lub krewetki smażone z czosnkiem, cytryną, solą i pieprzem
Boczek drobno pokrojony, przesmażony na suchej patelni
Grzanki, uprażone na suchej patelni i lekko posolone
Starty parmezan
Pestki granatu (opcjonalnie, do wersji z krewetkami)
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w większe kawałki. Układamy ją w dużej misce jako bazę.
Kurczak: Grillujemy filety na średnim ogniu, aż będą złociste i soczyste. Kroimy w paski.
Krewetki: Obrane krewetki smażymy z czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem 2–3 minuty z każdej strony, aż będą jędrne i lekko złociste.Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący. Grzanki również prażymy na suchej patelni, na końcu lekko solimy.
Układamy kurczaka lub krewetki na sałacie, polewamy sosem Cezar, dodajemy boczek, grzanki i posypujemy startym parmezanem. W wersji z krewetkami dekorujemy pestkami granatu.
2. Burger z szarpaną kaczką
Składniki:
Udka z kaczki
Warzywa do duszenia (marchew, cebula, seler)
Jabłka
Bułki brioszce
Konfitura z jabłek i żurawiny
Ocet bazyliowy
Przygotowanie:
Udka z kaczki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka z warzywami i kawałkami jabłek. Dusimy pod przykryciem około godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodziło od kości.
Po ugotowaniu mięso szarpiemy na małe kawałki widelcami.
Jabłka kroimy w kostkę, gotujemy z żurawiną do momentu, aż powstanie gęsta konfitura. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny lub cukru, jeżeli chcemy złamać kwaskowatość.
Bułki brioszce podgrzewamy, na spód nakładamy szarpaną kaczkę, następnie konfiturę jabłkowo-żurawinową i kilka kropel octu bazyliowego. Przykrywamy górną częścią bułki i podajemy od razu.
3. Placki ziemniaczane z cukinią i wędzonym łososiem
Składniki:
3–4 ziemniaki
1 średnia cukinia
1 jajko
Sól i pieprz do smaku
2–3 łyżki mąki
Olej rzepakowy do smażenia
Serek twarogowy z koperkiem i szczypiorkiem
Wędzony łosoś w plasterkach
Przygotowanie:
Ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy nadmiar wody.
Dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę, mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego smażymy okrągłe placki na złoty kolor z obu stron.
Po ostygnięciu placków smarujemy je serkiem twarogowym z dodatkiem koperku i szczypiorku, a na wierzch układamy plaster wędzonego łososia.
4. Rogal z pastą jajeczną i dodatkami
Składniki:
3 jajka (gotowane na twardo ok. 10 minut)
2 łyżki majonezu
2 łyżki tartego parmezanu
Liść sałaty
Pomidorki koktajlowe
Suszone pomidory
Mozzarella
Szynka dojrzewająca
Rogal
Przygotowanie:
Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z majonezem i parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Rogala przecinamy wzdłuż na pół, na dolnej części układamy liść sałaty.
Smarujemy pastą jajeczną, następnie dodajemy plastry mozzarelli, suszone pomidory, szynkę dojrzewającą i przekrojone pomidorki koktajlowe. Zakrywamy górną częścią rogala i podajemy od razu.
5. Bajgel z hummusem z buraka i cieciorki
Składniki:
1 puszka cieciorki (odsączona)
1 gotowany burak
1 łyżeczka kuminu
1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty tahini
Sok z połowy cytryny
Starta marchewka
Ogórek pokrojony w paski
Rzodkiewka
Bajgel
Przygotowanie:
Cieciorkę i buraka blendujemy na gładką masę razem z kuminem, czosnkiem, pastą tahini i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bajgel przecinamy wzdłuż i smarujemy hummusem.
Układamy startą marchewkę, paski ogórka i plasterki rzodkiewki. Składamy i podajemy od razu, aby bajgel był świeży i chrupiący.