Międzynarodowe gotowanie – kuchnia bałkańska w IB Polska w Hucie!

ib-polska.pl 4 godzin temu

Ciekawostki o kulturze i językach Bałkanów, rozmowy o podobieństwach językowych między polskim a serbsko-bośniackim oraz wspólne gotowanie – tak było na warsztatach kulinarnych z Beratem.

Wydarzenie rozpoczęło się interaktywną prelekcją połączoną ze slajdowiskiem oraz wspólnym oglądaniem teledysków muzyki bałkańskiej, co wprowadziło uczestników w niepowtarzalny klimat regionu.

Następnie wszyscy przenieśli się do kuchni, gdzie wspólnymi siłami obierali jabłka i zgniatli orzechy włoskie, przygotowując tradycyjny bośniacki deser – Tufahija.

W przerwie nie zabrakło ruchu – uczestnicy próbowali swoich sił w tańcu bałkańskim w naszej sali sportowej, co wywołało mnóstwo euforii i śmiechu. Wspólne gotowanie zakończyło się degustacją pysznego, własnoręcznie przygotowanego deseru.

Warsztaty zorganizował nasz wolontariusz Berat z Turcji, który przyjechał do Krakowa na wolontariat w ramach Europejskiego Korpusu Solidarności, programu finansowanego przez Unię Europejską.

Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie i wspólnie spędzony czas!

Zapraszamy do śledzenia naszych kolejnych wydarzeń!

Idź do oryginalnego materiału