Niewielka czerwona książeczka, nazywana przewodnikiem Michelin jest wyznacznikiem renomy zarówno restauracji, jak i hoteli na całym świecie.
System gwiazdek Michelin, mimo swojej ponad stuletniej historii, wciąż pozostaje najlepszym wskaźnikiem sukcesu w świecie kulinarnej doskonałości. Jak producent opon zaczął oceniać lokale gastronomiczne? W jaki sposób restauracja otrzymuje gwiazdki Michelin? Co one oznaczają? Co oznaczają rekomendacje i Bib Gourmand? Czy walka o gwiazdki Michelin jest słuszna? Co oznaczają zielone przewodniki?
Przybliżyliśmy sylwetki znanych kucharzy z gwiazdkami Michelin. Nie zabrakło kontrowersji związanych z tymi gwiazdkami i opowieści o filmach odnoszących się do przewodnika Michelin.
Gościem Jerzego Jopa była Grażyna Woźniczka, współtwórczyni i współwłaścicielka Polka Travel, kulturoznawca, latynoamerykanistka i filolog.























