Ischia to włoska wyspa wulkaniczna na Morzu Tyrreńskim w Zatoce Neapolitańskiej, należąca do archipelagu Wysp Flegrejskich. Ze względu na piękne krajobrazy i wody termalne stanowi doskonały kierunek podróży dla osób poszukujących odpoczynku z dala od miejskiego zgiełku. jeżeli natomiast już tu zawitamy, w naszym planie pobytu powinniśmy koniecznie uwzględnić posiłek przygotowany w gorącym piasku wulkanicznym. Warto również zapoznać się wcześniej z informacjami na temat tej tradycji.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak Matteo Brunetti radzi sobie z hejtem? "Jestem tu po to, żeby was nauczyć, jak się robi włoski makaron"
Z czego słynie Ischia? Ta malownicza włoska wyspa ma niezwykłą tradycję związaną z gotowaniem
Jednym z miejsc na Ischii, gdzie praktykuje się gotowanie w piasku, jest Sant'Angelo, malownicza wioska na południu wyspy. To właśnie tu udała się dziennikarka BBC, która niedawno podzieliła się swoimi doświadczeniami z czytelnikami. Eva Sandoval donosi, iż podczas spacerów po Ischii można się natknąć na ogrodzone miejsca opatrzone ostrzeżeniami: "Wstęp dla osób nieupoważnionych wzbroniony. Piasek wrzący do 100°C". W ten sposób są oznaczane fumarole, czyli otwory w powierzchni ziemi, z którego wydobywają się gorące gazy i para wodna. Dzięki nim tradycja gotowania w pisaku wulkanicznym może być kontynuowana.
Mój ojciec zawsze gotował pod piaskiem. To coś, co robimy w tej części wyspy. Gotujemy kurczaka, ziemniaki, ośmiornicę, warzywa, ryby, małże… wszystko, co gotuje się w niskiej temperaturze
- wyjaśnia cytowana przez BBC Fernanda Iacono, właścicielka Chalet Ferdinando a Mare, jednej z włoskich restauracji wykorzystujących tę metodę. Gotowanie w piasku pozwala na zachowanie bogatszego smaku i adekwatności odżywczych. Jedzenie musi być oczywiście wcześniej odpowiednio zabezpieczone (obecnie używa się w tym celu głównie folię aluminiową). Czas gotowania zależy od produktu. Krewetki i małże są gotowe po około 15 minutach, ale kurczak czy ośmiornica potrzebują choćby dwóch i pół godziny, podobnie jak warzywa. Wpływ wulkanu jest tu jednak zauważalny nie tylko w gastronomii.
Wyspa Ischia i wpływ wulkanu. Gotowanie w piasku wulkanicznym to niejedyny charakterystyczny element tego miejsca
Na Ischii jest wiele fumaroli, ale najgorętsze są w zatoce Maronti. Choć są wykorzystywane przez cały rok, to szczególną popularnością cieszą się latem. Wtedy to mieszkańcy zwykle łączą gotowanie z imprezami na plaży i kąpielami w morzu ciepłym od wulkanicznej pary. "The New York Times" zwraca z kolei uwagę na inne elementy krajobrazu ukształtowane przez aktywność wulkaniczną. Tuf, czyli miękka skała utworzona z zastygłej lawy i popiołu, stanowi idealne jaskinie do leżakowania wina. Wysokie lasy wyspy, wypiętrzone przez erupcje, dają cień grzybom, orzechom i zwierzętom. Istotną rolę dla mieszkańców odgrywa rolnictwo, a sukcesy w uprawie to zasługa gleby bogatej w popiół. Rolnicy uprawiają tu winogrona, zioła, fasolę, dynie, kaktusy i tradycyjną włoską odmianę pomidorów koktajlowych: piennolo.
Zobacz też: Urlop we wrześniu za grosze. Oto najtańsze kierunki na wakacje po sezonie
Źródło: BBC, "The New York Times"
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.