Nie używaj mąki ani śmietany. Gulasz można zagęścić prostą metodą Roberta Makłowicza

g.pl 1 tydzień temu
Jak zdrowo zagęścić gulasz? Gdy sos wychodzi za rzadki, większość osób próbuje zmienić jego konsystencję, dodając mąkę lub śmietanę. To skuteczny sposób, ale niezbyt zdrowy. jeżeli szukasz dobrej alternatywy, wypróbuj sposób Roberta Makłowicza. Kucharz dodaje do potrawy jeden składnik.
Gulasz to jedno z najsmaczniejszych dań obiadowych. Jego przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy ugotować mięso, dodać warzywa i całość zatopić w gęstym, aksamitnym sosie. Czasami jednak zdarza się, iż sos wychodzi zdecydowanie za rzadki, przez co nasza potrawa przypomina bardziej zupę niż drugie danie. Co wówczas należy zrobić? jeżeli nie chcesz używać mąki lub śmietany, wypróbuj pomysł Roberta Makłowicza.


REKLAMA


Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu


Czym zagęścić sos do gulaszu? Jest kilka skutecznych metod
Istnieje kilka sposobów do zagęszczenia sosu w gulaszu. Najprostszym, choć nie najkrótszym, sposobem jest redukcja. Polega ona na zmniejszeniu mocy palnika i gotowaniu sosu tak długo, aż odparuje z niego nadmiar wody. To skuteczna, ale bardzo czasochłonna metoda, a przy tym wymaga stałego pilnowania garnków, aby nie przypalić kuchenki. Alternatywą jest dodanie naturalnych zagęszczaczy, takich jak mąka czy śmietana. Zarówno jeden, jak i drugi produkt gwałtownie poprawi konsystencję sosu, a przy okazji złagodzi jego smak, jednak te sposoby nie są zalecane przez dietetyków ze względu na wysoką zawartość kalorii. Ponadto źle wymieszana mąka zamieni się w niesmaczne grudki, a śmietana może doprowadzić do zważenia sosu. Czy jest zatem idealny trik na zagęszczenie? Otóż tak i zna go Robert Makłowicz. Kucharz zaleca dodanie do gulaszu jednej cebuli.
Zobacz też: Znudził ci się klasyczny przepis? Zamarynuj grzyby "po włosku". Będą jeszcze bardziej aromatyczne


Czym zagęścić gulasz oprócz mąki? Wypróbuj sposób Roberta Makłowicza
Dodanie cebuli do gulaszu jest doskonałym pomysłem. Nie tylko poprawi smak dania, ale też pomoże na popularny problem, jakim jest rozrzedzony sos. Jak ją zastosować? Na początek obieramy cebulę z łupin i kroimy ją na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy warzywo na patelnię razem z mięsem i całość dusimy, co pewien czas mieszając. Dzięki temu cebula zacznie uwalniać cukry i pektyny, aż w końcu zupełnie się rozpadnie, tym samym naturalnie zagęszczając potrawę. Innym sposobem jest też zmiksowanie sosu z cebulą w blenderze już po ugotowaniu. Bez względu na to, którą opcję wybierzemy, gulasz z tym dodatkiem będzie aksamitny, gęsty, a przy okazji wyczujemy w nim charakterystyczny posmak.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału