Znakomite i zaskakujące receptury, które zawsze się udają! Po wakacyjnej przerwie, 6 września rozpoczynamy emisję nowego, 41. sezonu magazynu kulinarnego „Ewa gotuje”.
W kuchni Ewy na smakoszy czekają pożywne śniadania, sycące obiady oraz pyszne desery! Dlatego już pora wrócić do gotowania na ekranie z Ewą Wachowicz! Mamy zwiastun nowego odcinka. To jednak nie wszystko. W przedpremierowym fragmencie mamy dla Was niespodziankę! Zobaczcie ogrodowy kurnik, który stanął przy domu Ewy w Krakowie!
Jaka będzie kuchnia Ewy Wachowicz jesienią 2025 roku?
Ewa zaprezentuje potrawy zarówno kuchni polskiej, w tym regionalnej, jak i przysmaki z różnych stron świata. Autorka sięgnie po produkty sezonowe, wykorzysta wyroby lokalne – od drobnych wytwórców (góralskie serki czy zawojskie pstrągi). Ponadto nie zabraknie produktów i smaków, które znamy od dziecka – chociażby zsiadłe mleko czy kefir. Będą też kiszonki, domowe przetwory oraz własnoręcznie skomponowane przyprawy. Jednak największym hitem, a także zaskoczeniem, bez wątpienia stanie się ogrodowy… kurnik! Co interesujące – całkiem spory domek dla szczęśliwych kur wyrośnie nie na wsi, w Zawoi, ale przy domu Ewy w Krakowie. Każda kura, jak też każdy kogut, otrzyma imię a znoszone przez nie jajka trafią do wielu potrawach oraz deserów.
Przy okazji zdrowego i smacznego gotowania Ewa Wachowicz promować będzie również zdrowy styl życia, więc w programach nie zabraknie aktywności fizycznej i wycieczek po malowniczej okolicy.
Jesienny sezon „Ewa gotuje“ liczy 16 odcinków. Producentem programu jest Promiss.
Co Ewa Wachowicz zaserwuje widzom na start jesiennego sezonu w Polsacie?
Jesienią 2025 roku w „Ewa gotuje” będzie dużo produktów, które znamy z lat młodości oraz potraw kuchni polskiej. I właśnie dlatego gotowanie zacznie się od jednego z rodzimych klasyków – autorka programu pokaże jak zrobić chłodnik ze szczawiu na zsiadłym mleku.
Po zupie na zimno zaproponuje coś na ciepło – pieczarki z mozzarellą w boczku oraz pieczone pyry z gzikiem. W tej ramówce ma być regionalnie, więc będzie, bo ziemniaki z twarożkiem to kultowa potrawa z Poznania. Dla tych, którzy nie znają kuchni wielkopolskiej kilka słów wyjaśnienia – gzik to połączenie twarogu oraz śmietany (można sięgnąć też po jogurt naturalny). Jako przypraw używa się przede wszystkim soli i pieprzu, choć smak można zaostrzyć jeszcze przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gzik często wzbogacany jest drobno posiekanym szczypiorkiem, cebulą, koperkiem albo rzodkiewką. Tak przygotowany ser podawany jest jako pasta do chleba lub dodatek do ziemniaków (pyry) ugotowanych w mundurkach.
Przed deserem widzowie zobaczą jak przygotować zaskakującą lemoniadę ogórkową (tak, tak – ogórki znakomicie nadają się właśnie na lemoniadę, a zielonkawy napój nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale jest także bardzo zdrowy, ponieważ ogórek ma niski indeks glikemiczny i kilka kalorii, odkwasza organizm i wspomaga przemianę materii).
Wreszcie na słodko będzie znakomite sezonowe ciasto ucierane z rabarbarem.
Nowy sezon, 41. sezon „Ewa gotuje” od odcinka 546 – emisja od 6 września o godzinie 11:00 w Polsacie!
foto, źródło. Polsat