Pieczarki – najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie

radiokielce.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Pieczarki / Fot. Pixabay


Polska jest czołowym unijnym producentem i eksporterem pieczarek. W ubiegłym roku produkcja tych grzybów osiągnęła 360 tys. ton, a ich eksport wyniósł 245 tys. ton tj. 68 proc. krajowej produkcji – poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Pieczarki uprawiane są w Polsce na powierzchni ponad 2 550 000 m kw. (255 ha), a zbiory osiągają 360 tys. ton. W latach 2020–2024 wolumen produkcji pieczarek zwiększył się z 340 tys. ton do 360 tys. ton, co było wynikiem utrzymującego się popytu krajowego i zagranicznego.

Największa produkcja pieczarek zlokalizowana jest na terenie województwa mazowieckiego (38 proc.) i wielkopolskiego (32 proc.).

Pieczarki to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie. Prekursorami w dziedzinie uprawy wielu gatunków grzybów byli Chińczycy. Ale w XVI wieku to Francuzi jako pierwsi, zajęli się uprawą pieczarki. Początki uprawy pieczarek w Polsce sięgają XIX w., ale aż do początku lat 90. ich produkcja w naszym kraju była marginalna.

W 2024 r. wyeksportowano 245 tys. ton pieczarek – 68 proc. krajowej produkcji tych grzybów. Ponad 76 proc. eksportu polskich pieczarek kierowane było do państw UE, przede wszystkim do: Niemiec (67 tys. ton), Francji (33 tys. ton), Włoch (17 tys. ton) i Grecji (14 tys. ton).

Spośród państw spoza UE największym odbiorcą pieczarek była Wielka Brytania (51 tys. ton). Mniejsze ilości trafiły do Norwegii (4 tys. ton), Szwajcarii (1,8 tys. ton) oraz Izraela (0,5 tys. ton).

Zagraniczni odbiorcy cenią polskie pieczarki za walory smakowe, a także za wysoką jakość, którą zawdzięcza się m.in. manualnemu zbiorowi i dużemu doświadczeniu polskich plantatorów.

/KOWR/

Pieczarki / Fot. Canva


Idź do oryginalnego materiału