Piwnica, spiżarnia czy kopiec? Jak przechować warzywa przez zimę?

radiokielce.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Piwnica, spiżarnia czy kopiec? Jak przechować warzywa przez zimę?


Jesień to czas gromadzenia zapasów warzyw na zimę. Gdzie umieścić ziemniaki, cebulę, pietruszkę, selery, kapustę, marchew czy buraki, aby jak najdłużej zachowały świeżość i walory zdrowotne?

W Polsce najczęściej magazynujemy na okres jesienno-zimowy: ziemniaki, białą kapustę, marchew, cebulę, buraki, pietruszkę, selery czy pory. Gromadzenie zapasów na zimę uda się wówczas, kiedy warzywa będą zdrowe, a miejsca odpowiednio izolowane od niekorzystnych wpływów pogody, z odpowiednią temperatura i wilgotnością.

– Pamiętajmy, iż warzyw przed magazynowaniem nie wolno myć. Jest kilka prostych metod, aby zmagazynować je na wiele miesięcy w taki sposób, by długo zachowały świeżość – mówi Edward Galus, doświadczony ogrodnik.

Warzywa można przechowywać nie tylko w chłodniach. – Od wieków najlepszym sposobem, aby warzywa długo zachowały świeżość jest umieszczenie ich w piwnicach, kopcach czy na strychach – radzi nasz ekspert.

W skutecznym przechowywaniu liczą się odpowiednia temperatura czy wilgotność, bo warzywa mają różne potrzeby dotyczące tych parametrów. jeżeli chodzi o wilgotność, najmniej potrzebują jej cebula czy czosnek, więcej kapusta, a najwięcej warzywa korzeniowe.

– jeżeli chodzi o temperaturę, marchewka, pietruszka, seler, buraki najlepiej znoszą temperaturę od 1 do 4 °C. Warto pamiętać, iż cebula i czosnek powinny zaschnąć przed przechowywaniem. Potem wymagają małej wilgotności powietrza i temperatury w granicach od 1 do 7 °C. Cebule związane w pęczki, a czosnek w warkoczach możemy trzymać na przewiewnych strychach. Warzywa powinniśmy co jakiś czas sprawdzić, w jakim są stanie. Chore czy nadgniłe trzeba usuwać – radzi ogrodnik.

Warzywa można także dołować, czyli umieścić je w zadaszonych dołach, przysypanych warstwą ziemi.

Warzywa korzeniowe można także kopcować, co polega na ułożeniu ich luzem warstwami na powierzchni, a następnie okryciem warstwami słomy i ziemi.

Są też zwolennicy ziemianek, których ściany i dach powinny być zrobione z drewna lub betonu i okryte warstwą izolacyjną.

Piwnice i strychy, gdzie przechowywać można warzywa powinny być dobrze zaizolowane przed chłodem i woda. Piwnice powinny być nieogrzewane, a warzywa tak schowane warto przesypać piaskiem, aby nie traciły wilgoci. Podczas przechowywania na strychu bardzo ważne jest utrzymanie temperatury i niedopuszczenie do przemarznięcia warzyw.



Idź do oryginalnego materiału