Ilustrowany Kurier Codzienny IKC
11 lipca obchodzimy… Dzień Kebaba. Polacy są światowymi liderami w zamawianiu kebabów. Według danych Glovo, w ciągu ostatnich 12 miesięcy aż 875 000 osób w Polsce zamówiło kebaba, co odpowiada zapełnieniu Stadionu Narodowego 12 razy. Rekord padł 23 lutego o 17:33 – dostarczono 37 kebabów w ciągu jednej minuty – to jedno zamówienie co 1,5 sekundy! Czy kebab to już nasze drugie danie narodowe? I jak wpisać go w zdrową dietę? Odpowiada dietetyk Anna Janiszewska-Janowicz.
Kebab – król polskich ulic
Polacy zamawiają kebaby najczęściej na świecie, zarówno pod względem liczby porcji, jak i indywidualnych klientów. Według TNS OBOP to najpopularniejszy wybór na obiad „na mieście”. Najwięcej zamówień przypada na Warszawę, Łódź i Trójmiasto, a aż 47% dostaw realizowanych jest w weekendy, szczególnie między 18:00 a 21:00. Popularność kebaba rośnie też w nocy – liczba zamówień przed północą zwiększyła się o 1/3 w porównaniu z zeszłym rokiem. Polacy cenią kebab za dostępność, przystępną cenę, duże porcje i różnorodność dodatków. To symbol studenckich imprez, nocnych wypadów i szybkich posiłków w zabiegany dzień.
Ile kalorii ma kebab?
Kaloryczność kebaba zależy od jego rodzaju, wielkości i dodatków:
- Klasyczny kebab w bułce: 600–900 kcal
- Wersja XL lub „King Size”: 1000–1500 kcal
- Kebab w tortilli: 500–800 kcal
- Wersja wege (z falafelem lub halloumi): 600–850 kcal
Taki posiłek może pokryć kaloryczność całego obiadu, co budzi pytanie: czy kebab może być częścią zdrowej diety?
Weekendowe przyjemności a zdrowe odżywianie
– Kebab to fast food, więc nie powinien być podstawą diety. Jednak stosując zasadę 80:20 – gdzie 80% jadłospisu to pełnowartościowe produkty, a 20% to miejsce na przyjemności – można cieszyć się kebabem bez szkody dla zdrowia – mówi Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyk.
Wege kebab – zdrowsza alternatywa?
Popularność kebaba wege, z falafelem lub halloumi, wzrosła o 60% rok do roku. Czy brak mięsa czyni go zdrowszym?
– Halloumi jest bogate w białko i wapń, ale zawiera dużo soli i tłuszczu, więc traktujmy je jako dodatek. Falafel, czyli kulki z ciecierzycy, to źródło białka roślinnego i błonnika, ale często smażony jest w głębokim tłuszczu. Kluczem jest duża porcja warzyw – radzi dietetyk.
Jak zamawiać kebaba w zdrowszy sposób?
Oto 4 wskazówki od dietetyka:
- Wybieraj więcej warzyw – surowe warzywa dodają błonnika, witamin i sytości.
- Stawiaj na sosy jogurtowe – naturalny lub grecki jogurt ogranicza ilość tłuszczu.
- Wybierz pełnoziarnistą tortillę lub świeże pieczywo – to mniej przetworzonych węglowodanów.
- Zamień frytki na warzywa – świeże lub grillowane warzywa to lepszy wybór.