Przyprawa polskiej szlachty jako herbatka? Sprawdźcie, bo to samo zdrowie!

ddb24.pl 18 godzin temu
Szafran czyli przyprawa często spotykana na szlacheckich stołach w czasach I Rzeczypospolitej. Stosowany był do wielu potraw i uchodził za symbol luksusu. przez cały czas uchodzi za jedno droższych ziół, ale dziś częściej stosowany jest w napojach. A konkretnie w herbacie. Na Podlasiu można go znaleźć w sklepach i punktach zajmujących się sprzedażą specjalnych herbat. W codziennej gonitwie za zdrowiem i dobrym samopoczuciem, często zapominamy o naturalnych skarbach, które mogą wspomóc nasz organizm. Podczas gdy większość z nas sięga po klasyczną czarną czy zieloną herbatę, pojawia się pytanie: czy omijając herbatę szafranową, nie tracimy czegoś wyjątkowego? Osoby, które włączyły ją do swojej codziennej rutyny, twierdzą, iż to przepis na lepsze samopoczucie, idealnie wpływający na poziom cukru, ciśnienia, a także redukujący stres.

Szafran – Od Uprawy do Filiżanki Pełnej Zdrowia

Szafran, znany jako jedna z najdroższych przypraw na świecie, pozyskiwany jest manualnie ze znamion słupków szafranu uprawnego. Jego wyjątkowa cena wynika z trudnego i pracochłonnego procesu zbioru – na zaledwie kilogram tej czerwonej przyprawy potrzeba ponad 150 tysięcy kwiatów. Dziś największym producentem jest Iran, ale jego historia sięga Azji, Grecji, Indii i Hiszpanii. W kuchni ceniony za intensywny, korzenno-piżmowy aromat
Idź do oryginalnego materiału