1. Klasyka polskiej kuchni: Wódka Gessler Na Widelcu
Adres: plac Trzech Krzyży 18
Jeśli miałybyśmy wskazać klasykę na gastronomicznej mapie stolicy, wybór bez wątpienia padłby na Wódkę Gessler Na Widelcu. Choć lokal nie należy do najstarszych propozycji kulinarnych Warszawy, bez wątpienia od lat przyciąga miłośników i miłośniczki klasycznej polskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Lokal przy Placu Trzech Krzyży wygląda jak warszawski dancing sprzed stu lat: muzyka na żywo czy obsługa w białych koszulach sprawiają, iż ma się wrażenie cofnięcia się w czasie.
W menu same polskie oczywistości: Bliny z ikrą, klasyczny barszcz, leniwe z bułką tartą i oczywiście wódka. A na deser? Może torcik, może rurka z kremem – dostępna zresztą już przed wejściem, prosto z ulicznego stoiska.
Instagram @paula_hania
2. Restauracje na Boże Ciało 2025: Starlet
Adres: Plac Konesera 3
Nie od dziś wiadomo, iż warszawska Praga Północ rośnie w nową gastronomiczną siłę stolicy. To właśnie po prawej stronie Wisły znajduje się dopiero co nagrodzona gwiazdką Michelin 2025 restauracja Praga.Hub. To jednak niejedyna praska propozycja, którą warto odwiedzić. Starlet to nowy nabytek Centrum Praskiego Koneser – wine bar i restauracja, która przyciąga miłośników dobrego wina i kuchni bazującej na sezonowych składnikach, w głównej mierze na warzywach i rybach (z mięsnymi wyjątkami). W kuchni króluje Artur Malinowski (znany z prestiżowych restauracji, takich jak Soul Kitchen czy Opasły Tom), więc można mieć pewność, iż wszystkie serwowane potrawy przechodzą test najwyższej jakości smaku.
Instagram @starletwarsaw
3. Niezobowiązujący klimat i dobre jedzenie w Raut jemy
Adres: Bielańska 1
W miejsce Lychees Gastro Girls, w Resorcie nieopodal placu Teatralnego, otworzył się nowy lokal, który od pierwszych chwil przyciągał tłumy niezobowiązującym klimatem, bezpretensjonalnością i naprawdę dobrym jedzeniem. RAUT Jemy zaprasza od rana na śniadania (zarówno w wersji mięsnej, jak i vegan, a choćby na słodko), a później na zakąski, talerzyki i propozycje w stylu street food aż do późnych godzin wieczornych. jeżeli więc doświadczenia kulinarne cenicie sobie równie mocno, co luźną atmosferę lokalu – Bielańska 1 to adres dla was.
Instagram @raut_jemy
4. Pół na Puł, czyli nowy nabytek warszawskiego Mokotowa
Adres: Puławska 20
Nie, to nie błąd w zapisie, a pomysłowa nazwa nowego lokalu na warszawskim Mokotowie. Pół na Puł to otwarta pod koniec 2024 roku restauracja, która mimo krótkiego stażu, już zdołała zdobyć serca mieszkańców klimatycznej dzielnicy. Położona przy ulicy Puławskiej, tuż obok kultowej już pizzerii Polly Pizza czy Bułki przez Bibułkę, miała niemałą konkurencję, jednak oferta gastronomiczna lokalu gwałtownie przemówiła do choćby najbardziej wymagających gości.
Pół na Puł proponuje wyżywienie od rana do nocy – lokal otwarty od 9 rano do późnych godzin wieczornych w swojej karcie oferuje zarówno klasyki śniadaniowe (takie jak jajka po turecku czy shakshuka), jak i talerzyki kuchni hiszpańskiej i libańskiej, a także zupy i pizzę oraz szeroką ofertę koktajli i win. Nie ma więc wątpliwości, iż na Puławskiej 20 każdy znajdzie coś dla siebie.
Instagram @polnapul
5. Eden Bistro: dla wegan (i nie tylko)
Adres: Jakubowska 16/7
Jeśli w Boże Ciało znajdziecie się po prawej stronie Wisły, dokładniej w okolicy Saskiej Kępy, obowiązkowo zajdźcie na Jakubowską 16. To właśnie tam, w sąsiedztwie osobliwych domów jednorodzinnych, znajdziecie Eden Bistro – must have nie tylko dla fanów kuchni roślinnej. Bo choć to miejsce, które specjalizuje się w wegańskich propozycjach, zarówno karta, jak i przepiękny ogród zachęcają do odwiedzenia niezależnie od tego, czy na co dzień na waszych talerzach gości tofu, czy też mięso. Od talerzyków do dzielenia z bliskimi, po klasyki takie jak ramen orzchowo-grzybowy czy stek z kapusty – Eden gwarantuje pełnowymiarową ucztę dla oczu, nosa i podniebienia.
Instagram @bistro_eden
6. Restauracje na Boże Ciało 2025: Ale wino
Adres: Mokotowska 48
Wyróżniona po raz kolejny w przewodniku Michelin restauracja Ale wino zaczynała od osobliwego sklepu z winami. Dziś to jedno z najgorętszych miejsc na stołecznej mapie gastronomicznej dla tych, którzy wybitne doświadczenia kulinarne lubią łączyć z jakościowymi trunkami. I choć lokal działa cały rok, to właśnie lato przyciąga na Mokotowską najwięcej gości – obszerny, niezwykle klimatyczny ogródek, ukryty między eleganckimi kamienicami, uchodzi za jeden z najpiękniejszych w stolicy (szczególnie wieczorową porą, gdy taras rozświetlają sznury świateł rozwieszonych między drzewami).
Instagram @eathappens