Aspartam, popularna substancja słodząca dodawana do żywności i napojów, u myszy wywołuje zaburzenia lękowe utrzymujące się przez dwa kolejne pokolenia – informuje pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Autorzy badań z Florida State University College of Medicine (USA) podkreślają, iż po spożyciu aspartam rozkłada się na kwas asparaginowy, fenyloalaninę i metanol. Wszystkie te...
- Strona główna
- Kuchnia
- Słodzik a działanie niepożądane
Powiązane
Milczenie żony, a szczerość teściowej
39 minut temu
W ZAKŁÓCONEJ RODZINIE, DOM TRACI UROK
39 minut temu
Kongres Nauk Rolniczych w Puławach |#LPU24.pl
1 godzina temu
Samsung ma niespodziankę. Przyda się w domowej kuchni
1 godzina temu
Dodaj do gulaszu. Będzie sycący, gęsty i pełen smaku
1 godzina temu
Związane trudności: Kiedy miłość zaczyna gasnąć
1 godzina temu
Polecane
Jakie są objawy dysbiozy jelitowej i kiedy zrobić badania?
1 godzina temu
Dysfunkcje tarczycy a ryzyko cukrzycy ciążowej
3 godzin temu
Producent Ozempicu z kłopotami. Firma "odchudzi etaty"
4 godzin temu