Smaczna i dobra zabawa. „Bitwa” na regionalne potrawy

radio.lublin.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Smaczna i dobra zabawa. „Bitwa” na regionalne potrawy


Bitwa Regionów to konkurs kulinarny towarzyszący Dniom Konia Arabskiego, które realizowane są w Janowie Podlaskim.

Na terenie janowskiej stadniny koła gospodyń wiejskich, które zakwalifikowały się do wojewódzkiego etapu tej imprezy, konkurują ze sobą w przygotowywaniu potraw.

,,Bitwa regionów” to nie tylko wyzwanie kulinarne. – mówi Henryk Smolarz, dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. – Ma ona promować produkty lokalne. Koła gospodyń rywalizują ze sobą, przygotowując potrawy w oparciu o tradycyjne receptury i tradycyjne regionalne produkty, promując lokalne smaki. Ma to wzmocnić i producentów, poprzez to, iż będziemy chętniej nabywali od nich żywność, ale również przetwórców. Jest to też forma dobrej zabawy, która promuje również to, żebyśmy sami starali się przegotowywać potrawy, bo bardzo często ich nie można nigdzie kupić. Trzeba je przygotować samemu w domu w oparciu o doskonałą polską żywność.

W wojewódzkim finale Bitwy Regionów rywalizuje 10 kół gospodyń wiejskich z terenu Lubelszczyzny.

MaT / opr. ToMa

Fot. Iwona Burdzanowska / archiwum RL

Idź do oryginalnego materiału