Śniadanie z pieczywem nie musi być nudne. Ewa Wachowicz ma sposób choćby na czerstwe kromki

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Co można fajnego zjeść na śniadanie? Pieczywo to podstawa wielu polskich poranków, choć zwykłe kanapki z serem i szynką potrafią w końcu się znudzić. jeżeli nie masz czasu w kulinarne eksperymenty, ale marzysz o czymś innym niż klasyka, zerknij na szybkie, smaczne i trochę inne propozycje.
Śniadanie to fundament udanego dnia. Choć nie każdy wstaje z apetytem, dla wielu z nas chrupiąca kromka z masłem albo gorąca owsianka to codzienny rytuał. jeżeli pieczywo to twoje comfort food, ale klasyczne wersje już cię nie cieszą, jesteś w dobrym miejscu. Ewa Wachowicz zdradza, jak łatwo o poranku wyczarować coś nowego. Bez zbędnego kombinowania i wciąż z ukochanym chlebem w roli głównej.


REKLAMA


Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek


Co można zrobić z chleba na szybko? Tymi tostami nie pogardzi nikt w rodzinie
Pachnąca bagietka i chrupiąca skórka chleba mają swój urok, wiadomo. Ale nie każdy dzień zaczyna się od wyprawy do piekarni. Na szczęście choćby kromki, które straciły nieco świeżości, mogą wrócić do kulinarnego życia w spektakularnym stylu. Wystarczy dołożyć kilka składników, by wyczarować z nich eleganckie tosty francuskie. Słodkie czy wytrawne? Zdecyduj sama.
Potrzebne składniki:


czerstwe pieczywo,
2 jajka,
2 łyżki mleka,
szczypta soli,
pieprz,
masło klarowane,
ser żółty,
kilka plasterków wędliny,
kilka plastrów wędzonej ryby,
konfitura
cukier puder
opcjonalnie owoce.


Wbij jajka do miski, dodaj mleko, sól, a jeżeli wolisz wersję wytrawną, także odrobinę pieprzu. Całość roztrzep widelcem. Pieczywo zamocz w mieszance, tak by nasiąkło, ale się nie rozpadło. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kromki z obu stron na złoty kolor. A teraz najprzyjemniejsze: dodatki. Możesz postawić na klasykę z serem i ketchupem, dołożyć plastry wędliny albo ryby. A jeżeli masz ochotę na słodką wersję, konfitura, cukier puder i owoce zrobią robotę. - Aby uatrakcyjnić potrawę, można nadać tostom różne kształty, przykładowo wycinając z pieczywa krążki dzięki pierścienia - radzi Ewa Wachowicz.


tosty francuskie (zdj. ilustracyjne)samalegre/pixabay


Jak urozmaicić jajecznicę? Włóż ją do bagietki i zapiecz
To świetny pomysł na leniwe, sobotnie śniadanie w łóżku. Pachnąca jajecznica zamknięta w chrupiącej, podłużnej bułce, która uprzyjemni poranek. Brzmi jak pozycja z francuskiej knajpki? A to tylko kilka prostych składników i odrobina czasu. jeżeli chcesz zaskoczyć domowników albo po prostu sprawić sobie przyjemność, ten przepis jest dla ciebie.
Składniki:


bagietka,
4 jajka,
2 plasterki szynki konserwowej,
pół cebuli,
łyżka masła,
2 łyżki mleka,
sól,
pieprz,
kawałek sera żółtego,
szczypiorek do dekoracji.


Rozgrzej masło na patelni. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj paski szynki, podsmażaj jeszcze przez chwilę. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, dopraw solą i pieprzem, a następnie roztrzep całość. Wlej masę na patelnię i smaż, aż jajecznica lekko się zetnie, pamiętaj jednak, by jej nie przesuszyć. Następnie przetnij bagietkę wzdłuż i wydrąż środek. Nałóż jajecznicę, posyp startym serem i wstaw do piekarnika. Zapiekaj, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni. Przed podaniem posyp całość szczypiorkiem. Podawaj od razu, bo najlepiej smakuje na ciepło. Z czym najchętniej zjadłabyś tosty francuskie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału