Pyzy z nadzieniem, ze względu na swój duży rozmiar nazywane są również cepelinami lub kartaczami. Na Litwie, skąd się najprawdopodobniej wywodzą, są niezmiernie popularne. Robi się je z ziemniaków, z różnymi nadzieniami i najczęściej podaje gorące ze śmietaną, okraszone skwarkami lub duszonymi grzybami. Pyzy można nadziewać różnymi farszami: z wołowiny, wędzonej szynki, twarogu, grzybów, śledzi, z kapusty kiszonej, jabłek, marchwi a choćby maku. Smacznego!
Pyzy
Składniki:
15 sztuk ziemniaków
5 ugotowanych ziemniaków
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Odcisnąć, nie wylewając soku i odstawić na 15 minut.
Z miski z odciśniętym sokiem odlać płyn z wierzchu, pozostawiając zgromadzony na spodzie krochmal. Połączyć krochmal z odciśniętą masą ziemniaczaną.
Ugotowane ziemniaki posolić i utłuc lub przecisnąć przez praskę.
Połączyć ugotowane ziemniaki z surowymi, dokładnie wyrobić.
Formować kule wielkości niewielkiego jabłka, spłaszczyć, nałożyć porcję nadzienia, dokładnie, ściśle zakleić farsz ciastem formując podłużne pyzy.
Zagotować posoloną wodę, wkładać do wrzącej wody pojedyncze pyzy, uważając by woda nie przestała wrzeć.
Gotować 25-30 minut. Ugotowane pyzy wyjmować łyżką cedzakową, układać na półmisku.
Nadzienie z wędzonej szynki
Składniki:
0,5 kg wędzonej szynki
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć szynkę i ugotować. Wyjąc i osuszyć.
Szynkę i cebulę drobniutko posiekać, przełożyć do miski, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Nadziać pyzy.
Nadzienie z twarogu
Składniki:
40 dkg twarogu
1 jajko
1 łyżeczka masła
sól
listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Twaróg przetrzeć przez sito. Dodać jajko, masło, drobniutko posiekane listki mięty, sól i dokładnie wymieszać. Nadziać pyzy.
Nadzienie z grzybów
Składniki:
2 szklanki kiszonych grzybów
15 dag boczku
1 cebula
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
pieprz
mleko
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Grzyby ugotować w mleku. Odcedzić. Dodać pokrojony boczek, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do masy dodać jajko i podsmażoną cebulę, wymieszać i posolić do smaku. Nadziać pyzy.
Nadzienie z marchwi
Składniki:
40 dkg marchewki
10 dkg cukru
płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
2 łyżeczki masła
1 jajko
1 łyżka maku
Przygotowanie:
Marchew ugotować, zetrzeć na drobnej tarce, dodać masło, cukier, cynamon, mak i jajko. Całość dokładnie wymieszać. Formować pyzy w niewielkie kule.
Fot. Zdjęcie poglądowe/Pexels