Sprawdzony sposób na pyzy z nadzieniem

lubelski.pl 1 dzień temu

Pyzy z nadzieniem, ze względu na swój duży rozmiar nazywane są również cepelinami lub kartaczami. Na Litwie, skąd się najprawdopodobniej wywodzą, są niezmiernie popularne. Robi się je z ziemniaków, z różnymi nadzieniami i najczęściej podaje gorące ze śmietaną, okraszone skwarkami lub duszonymi grzybami. Pyzy można nadziewać różnymi farszami: z wołowiny, wędzonej szynki, twarogu, grzybów, śledzi, z kapusty kiszonej, jabłek, marchwi a choćby maku. Smacznego!

Pyzy

Składniki:

15 sztuk ziemniaków

5 ugotowanych ziemniaków

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Odcisnąć, nie wylewając soku i odstawić na 15 minut.

Z miski z odciśniętym sokiem odlać płyn z wierzchu, pozostawiając zgromadzony na spodzie krochmal. Połączyć krochmal z odciśniętą masą ziemniaczaną.

Ugotowane ziemniaki posolić i utłuc lub przecisnąć przez praskę.

Połączyć ugotowane ziemniaki z surowymi, dokładnie wyrobić.

Formować kule wielkości niewielkiego jabłka, spłaszczyć, nałożyć porcję nadzienia, dokładnie, ściśle zakleić farsz ciastem formując podłużne pyzy.

Zagotować posoloną wodę, wkładać do wrzącej wody pojedyncze pyzy, uważając by woda nie przestała wrzeć.

Gotować 25-30 minut. Ugotowane pyzy wyjmować łyżką cedzakową, układać na półmisku.

Nadzienie z wędzonej szynki

Składniki:

0,5 kg wędzonej szynki

1 cebula

1 jajko

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć szynkę i ugotować. Wyjąc i osuszyć.

Szynkę i cebulę drobniutko posiekać, przełożyć do miski, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Nadziać pyzy.

Nadzienie z twarogu

Składniki:

40 dkg twarogu

1 jajko

1 łyżeczka masła

sól

listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Twaróg przetrzeć przez sito. Dodać jajko, masło, drobniutko posiekane listki mięty, sól i dokładnie wymieszać. Nadziać pyzy.

Nadzienie z grzybów

Składniki:

2 szklanki kiszonych grzybów

15 dag boczku

1 cebula

1 jajko

3 łyżki tartej bułki

pieprz

mleko

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Grzyby ugotować w mleku. Odcedzić. Dodać pokrojony boczek, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Do masy dodać jajko i podsmażoną cebulę, wymieszać i posolić do smaku. Nadziać pyzy.

Nadzienie z marchwi

Składniki:

40 dkg marchewki

10 dkg cukru

płaska łyżeczka zmielonego cynamonu

2 łyżeczki masła

1 jajko

1 łyżka maku

Przygotowanie:

Marchew ugotować, zetrzeć na drobnej tarce, dodać masło, cukier, cynamon, mak i jajko. Całość dokładnie wymieszać. Formować pyzy w niewielkie kule.

Fot. Zdjęcie poglądowe/Pexels

Idź do oryginalnego materiału