Czym byłoby spotkanie rodzinne bez deseru serwowanego zaraz po obiedzie? W wielu domach gospodarze wręcz nie wyobrażają sobie podejmowania gości bez przygotowania słodkiej przekąski. Jednym z najpopularniejszych ciast w okresie wiosenno-letnim jest malinowa chmurka. To połączenie różnorodnych smaków przypada do gustu praktycznie każdemu. I choć trzeba włożyć sporo pracy, aby stworzyć ten przysmak, uwierzcie mi, iż naprawdę warto. Ani się obejrzycie, a talerze będą puste i najbliżsi poproszą was o kolejny kawałek.
REKLAMA
Zobacz wideo Elżbieta Romanowska o diecie i ulubionej kuchni. "Za bardzo kocham gotować"
Malinowa chmurka na kruchym spodzie. To jedna z najlepszych słodkich przekąsek
Kultowy deser, jakim jest malinowa chmurka, składa się z czterech warstw. Do skomponowania pierwszej z nich (kruchego ciasta) potrzebujemy:
szklankę (250 ml) mąki pszennej
100 g masła
3 żółtka
1/2 opakowania cukru wanilinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru pudru
Warstwę waniliową stworzymy z:
500 ml śmietanki 30 proc.
250 g mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
Malinowa frużelina powstanie z połączenia:
3 malinowych galaretek
1 l wody
500 g malin (mrożonych lub świeżych)
Na bezę potrzebujemy:
szklankę (250 ml) cukru pudru
łyżkę skrobi ziemniaczanej
3 białka
płatki migdałów
Po skompletowaniu wszystkich potrzebnych składników możemy przejść do pieczenia ciasta.
Malinowa chmurka Fot. Archiwum prywatne
Ciasto malinowa chmurka - przepis. Sposób przyrządzania deseru krok po kroku
W pierwszej kolejności pracę nad malinową chmurką należy rozpocząć od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz cukier puder. Dobrze schłodzone masło dokładnie siekamy na drobne kawałki i dodajemy do pozostałych produktów. Składniki łączymy ze sobą do momentu, aż powstanie kruszonka. Następnie rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dorzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Kiedy całość nabierze jednolitej formy, kształtujemy masę w kulkę, po czym rozwałkowujemy ją i zawijamy w folię spożywczą. Spód wstawiamy do lodówki, minimalnie na 1 godzinę.
Zobacz też: Przepyszne placuszki twarogowe zrobisz w 10 minut. Ze stołu znikają jeszcze szybciej
Kolejnym krokiem jest przygotowanie malinowej frużeliny, co należy do jednego z najprostszych zadań. Wystarczy zagotować litr wody i zalać nim galaretkę. Proszek trzeba dokładnie wymieszać, a następnie dorzucić do naczynia owoce. Całość odstawiamy w chłodne miejsce, żeby galaretka zaczęła tężnieć. Teraz nadchodzi czas na bezę.
Białka, które otrzymaliśmy w trakcie pozyskiwania żółtek do kruchego ciasta, ubijamy na sztywną pianę. Kiedy konsystencja jest odpowiednia, nie przerywamy miksowania, tylko dodajemy po jednej łyżce cukru pudru oraz skrobi ziemniaczanej. Proces kończymy dopiero w momencie, gdy wszystkie składniki odpowiednio się połączą. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wysypujemy na nią płatki migdałów. Beza powinna piec się przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu i wystudzeniu słodkiego elementu naszego deseru wyciągamy go z formy, ponieważ na nowym papierze, którym należy wyłożyć blaszkę, powinno znaleźć się kruche ciasto, przyrządzane godzinę wcześniej. Piekarnik tym razem musi być nastawiony na 180 stopni Celsjusza i funkcjonować w trybie góra-dół. Zanim jednak umieścisz w nim foremkę, pamiętaj, aby najpierw ją schłodzić w lodówce przez 15 minut, a następnie ponakłuwać ciasto widelcem. Krucha masa powinna spędzić w piekarniku kwadrans i nabrać złotego koloru. Tak przyrządzony wypiek wyciągamy z urządzenia i odkładamy do wystudzenia. Kiedy to nastąpi, możemy wyłożyć na chrupki spód tężejącą galaretkę z malinami i zabrać się za przygotowanie śmietankowej masy.
Schłodzoną w lodówce śmietankę w pierwszej kolejności należy ubić na sztywną pianę. Następnie dokładamy do niej po jednej łyżce mascarpone, nie przerywając miksowania (używaj wolnych obrotów). Do naczynia dodajemy również cukier puder i całość mieszamy przez 5 minut na nieco większych obrotach. Po otrzymaniu gęstego kremu przekładamy go na malinową frużelinę, tworząc trzecią warstwę deseru. Na samym końcu całość przykrywamy wystudzoną bezą i gotowe.Pamiętaj, iż malinowa chmurka najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.