Wrocław dołącza do przewodnika MICHELIN. Lista rekomendowanych restauracji pojawi się już w czerwcu.

miejscawewroclawiu.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: przewodnik michelin wroclaw 2


Wrocław – miasto spotkań, kultury i wyjątkowej kuchni – oficjalnie dołącza do prestiżowego przewodnika MICHELIN. To ogromne wyróżnienie nie tylko dla lokalnej sceny gastronomicznej, ale i dla całego regionu Dolnego Śląska.

– Obecność Wrocławia w przewodniku MICHELIN to dowód, iż nasza gościnność, kreatywność i otwartość znajdują odbicie również na talerzach. To wielki dzień dla wrocławskiej gastronomii i całego miasta, które nie boi się sięgać po najwyższe standardy – także w smaku – mówi Jacek Sutryk, Prezydent Wrocławia.

Dzisiejszy komunikat Michelin, to przede wszystkim sukces wrocławskiej branży gastronomicznej i spełnienie marzeń wielu z jej przedstawicieli – mówi Radosław Michalski, dyrektor Departamentu Marki Miasta Urzędu Miejskiego we Wrocławiu – a dla nas kolejne narzędzie do promocji Wrocławia. Wrocław znajdzie się w kolejnej edycji najsłynniejszego przewodnika kulinarnego, ale prace nad marką gastronomiczną Wrocławia będzie kontynuować także w kolejnych miesiącach. Dziś trzymamy kciuki za wszystkich oczekujących na ogłoszenie, które z lokali znajdą się w najnowszej edycji przewodnika.

– Wrocław oficjalnie dołącza do światowej rodziny Przewodnika Michelin. Obecność Wrocławia oznacza, iż wrocławskie restauracje będą mogły dołączyć do tzw. formuły pierwszej – do 20 tys. adresów na świecie wskazujących drogę, w którą rozwijają się wszystkie najlepsze restauracje. Przewodnik Michelin to nie tylko fine dining – to także narzędzie kształtujące świadomość konsumencką całego społeczeństwa. To drogowskaz, za którym podąża cały sektor turystyczny – Maciej Dobrzyniecki – prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej z siedzibą w Paryżu, wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce.

– Wejście przewodnika Michelin do Wrocławia to najlepsza informacja dla wrocławskiej branży gastronomicznej. To również najlepsza informacja dla całej branży turystycznej i jedna z najlepszych dla Wrocławia i naszych mieszkańców. Restauratorzy przewodnika odnotowują średnio 40-procentowy wzrost dochodów. Efekt Michelin to między innymi 57 procent turystów biznesowych, którzy decydują się zostać co najmniej jedną noc dłużej, czy 71 procent turystów, którzy wydadzą we Wrocławiu średnio o 40 euro więcej – mówi zastępca dyrektora, Wydziału Promocji Miasta i Turystyki, prezes Wrocławskiej Organizacji Turystycznej.

Pełne zestawienie restauracji rekomendowanych w tegorocznej edycji „Przewodnika Michelin Polska” zostanie opublikowane 10 czerwca.

Choć nad wsparciem rozwoju wrocławskiej marki gastronomicznej Urząd Miejski Wrocławia pracuje od wielu lat, w ostatnim czasie nastąpiło wyraźne zintensyfikowanie działań w tym obszarze. Z ponad 1000 punktów gastronomicznych, w tym przeszło 100 restauracjami w samym Rynku i 400 na Starym Mieście, miasto przyciąga nie tylko zabytkami, ale także różnorodną kuchnią. Są to miejsca różnego typu, od street foodu poprzez centra gastronomiczne po restauracje z najwyższej półki – oferta kulinarna Wrocławia jest bogata i coraz bardziej rozpoznawalna w kraju i za granicą. Dziś w zasadzie każdy, niezależnie od gustu kulinarnego, znajdzie we Wrocławiu coś dla siebie.

– To, co wyróżnia wrocławską gastronomię, to jej wielokulturowość. Znajdziemy tu kuchnię włoską, meksykańską, koreańską, ukraińską, a także wiele innych. Te kulinarne wpływy harmonijnie współgrają z lokalną tożsamością, tworząc unikalną jakość, która przyciąga zarówno turystów, jak i samych mieszkańców – podkreśla Małgorzata Golak, dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia.

Miasto od kilku lat prowadzi konsekwentną strategię rozwoju marki gastronomicznej – powołano Wrocławską Radę Gastronomii, Radę Turystyki, a także Wrocławską Organizację Turystyczną – która odgrywa kluczową rolę w rozwoju i promocji wrocławskiej sceny kulinarnej, wspierając restauratorów, inicjując wydarzenia i konsekwentnie budując pozycję miasta na gastronomicznej mapie Europy.

W 2023 roku przeprowadzono międzynarodowy audyt kulinarny, który ocenił wrocławskie restauracje pod kątem jakości, innowacyjności i potencjału do obecności w prestiżowych przewodnikach. W związku z wynikami międzynarodowego audytu, w 2024 rozpoczął się cykl spotkań z Maciejem Dobrzynieckim, prezydentem Polskiej Akademii Gastronomicznej. Na tych spotkaniach zawiązała się autentyczna wspólnota gastronomiczna właścicieli i szefów kuchni. Średnio w spotkaniach uczestniczyło około 60 osób. W ich trakcie ustalona została m.in. lista produktów regionalnych.

Silną stroną wrocławskiej sceny kulinarnej jest lokalność i sezonowość. Wiele restauracji współpracuje bezpośrednio z dolnośląskimi producentami, czego najlepszym przykładem jest projekt „Od pola na wrocławski stół”, promujący skracanie łańcuchów dostaw i zrównoważone podejście do gotowania. W ramach inicjatywy zorganizowano trzy edycje mini-targów, umożliwiających restauratorom bezpośredni kontakt z lokalnymi producentami żywności.

Wrocław rozwija również edukację gastronomiczną. Projekt „Akademia Gastro” to cykl szkoleń dla osób chcących rozpocząć działalność w branży. Pierwsza edycja objęła 29 szkoleń prowadzonych przez 23 ekspertów, z których skorzystało 60 uczestników. Kolejna odsłona rusza już niebawem – 12 maja. Wrocław nie zapomina też o młodych talentach. Konkurs „Kulinarne Grand Prix Wrocławia”, którego pierwszą edycję wygrał Łukasz Budzik z restauracji Między Mostami, promuje lokalnych szefów kuchni i daje im realne możliwości rozwoju – jak staż w restauracji z gwiazdką Michelin w Szwecji. Druga edycja konkursu zakończy się w październiku 2025 roku.

W 2024 roku Wrocław był partnerem konferencji Made For Restaurant w Warszawie oraz wspierał wydarzenie w Poznaniu, promując wrocławską gastronomię wśród liderów branży. W rankingu TOP 50 Restauratorów Forbes&FOR aż pięciu restauratorów z naszego miasta znalazło się w gronie najlepszych w Polsce, podkreślając rosnącą pozycję miasta na kulinarnej mapie kraju. W tym roku to Wrocław jest współorganizatorem konferencji Made For Restaurant – Cross The Borders w Hali Stulecia, z udziałem najlepszych szefów kuchni oraz lokalnych producentów żywności. Wydarzenie to nie tylko pokazy kulinarne z udziałem najlepszych szefów kuchni, ale też prezentacje lokalnych producentów żywności, warsztaty degustacyjne a przede wszystkim eksperckie panele dyskusyjne o przyszłości gastronomii.

Foto: mat. prasowe / Pexels/zdjęcie ilustracyjne

Idź do oryginalnego materiału