Zatrucie Pokarmowe: Ostrzeżenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej przed Bakteriami Salmonella na Jajach Konsumpcyjnych

plotkosfera.pl 7 godzin temu

W ostatnim czasie Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Salmonella na skorupkach jaj konsumpcyjnych. Spożycie skażonego produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, może stwarzać ryzyko zatrucia pokarmowego. W związku z tym, Główny Inspektorat Sanitarny podjął działania w celu wycofania produktu z rynku.

Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego został opublikowany na oficjalnej stronie internetowej, w którym inspektorzy ostrzegają, iż szczególnie niebezpieczne jest spożywanie jaj, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Jak podano w komunikacie, „w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj”. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Zakład pakowania, w którym wykryto bakterie Salmonella, to Jantex Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Zielnikach, powiat średzki. Numer partii, której dotyczy ostrzeżenie, to PL 30255916 UE. W komunikacie wskazano, iż podmiot Jantex Polska Sp. z o.o. w ramach przyjętego systemu HACCP zweryfikował i ustalił, z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne oraz gdzie zostały rozdystrybuowane.

Działania kontrolne prowadzone przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej mają na celu identyfikację dystrybucji kwestionowanej partii jaj konsumpcyjnych oraz powiadomienie adekwatnych organów urzędowej kontroli nadzorujących odbiorców tej partii. W zaleceniach dla konsumentów wskazano, iż nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w 2022 roku odnotowano ponad 10 000 przypadków zatrucia pokarmowego w Polsce, z czego ponad 20% przypadków było spowodowanych bakteriami Salmonella. Państwowa Inspekcja Sanitarna stale monitoruje sytuację sanitarną w kraju i podejmuje działania w celu ochrony zdrowia konsumentów.

W celu uniknięcia zatrucia pokarmowego, konsumentom zaleca się:

* Spożywanie tylko jaj, które pochodzą z zaufanych źródeł
* Przechowywanie jaj w chłodzie, poniżej 4°C
* Mycie rąk przed i po hanldlu jajami
* Unikanie spożywania surowych lub niecałkowicie ugotowanych jaj
* Stosowanie obróbki termicznej jaj przed spożyciem

Bakterie Salmonella są jednym z najczęstszych czynników etiologicznych zatrucia pokarmowego. Mogą one powodować objawy takie jak: biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha i gorączka. W ciężkich przypadkach zatrucia pokarmowego może dojść do zapalenia otrzewnej, posocznicy lub innych powikłań.

W związku z powyższym, Państwowa Inspekcja Sanitarna apeluje do konsumentów o zachowanie szczególnej ostrożności przy spożywaniu jaj konsumpcyjnych i stosowaniu się do zaleceń dotyczących obróbki termicznej i higieny.

Idź do oryginalnego materiału