Zazwyczaj piłam, a teraz... dodałam do sernika. Efekt zaskakuje już po pierwszym kęsie

kobieta.gazeta.pl 7 godzin temu
Ten przepis wychodzi każdemu, kto stosuje się do wskazówek, a za sprawą jednego składnika, wypiek ma niespotykany kolor. Sernik matcha, to marzenie wszystkich miłośników tego napoju i deseru. Po upieczeniu ma kremową lekkość, słodki aromat i nie opada.
Uwielbiam matchę i od dawna piję ją zamiast kawy. Jednak zdarza się, iż szukam dla niej mniej oczywistego zastosowania. I tak pewnego dnia postanowiłam dodać ją do sernika. Nie jakiegoś nowojorskiego z cukierni, tylko domowego, pieczonego, puszystego, jak lubię najbardziej. Efekt? Kremowe wnętrze, delikatna nuta zielonej herbaty i ten kolor, zupełnie inny niż wszystko, co do tej pory piekłam. Ten deser dobrze wygląda i świetnie smakuje, choćby jeżeli nie jesteś zagorzałym fanem matchy.


REKLAMA


Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango


Przepis na sernik matcha. Zielony deser o kremowej strukturze
Sernik z dodatkiem japońskiej herbaty matcha wygląda intrygująco i smakuje jeszcze lepiej. Spokojnie, to nie ciasto wyłącznie dla fanów tego proszku. Matcha nadaje mu lekko orzechowej nuty i pięknego, wiosennego koloru. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:


750 g twarogu sernikowego,
180 g cukru pudru,
200 ml śmietanki 36%,
3 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3-4 łyżeczki dobrej jakości herbaty matcha w proszku,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli.


Sernik matcha. Pieczony, a nie robiony na zimno. Smakuje obłędnie
Pieczony sernik z matchą ma zwartą konsystencję i głęboki smak. Nie potrzebuje żelatyny, a jego struktura imponuje aksamitnością. Idealny na elegancki deser, ale i do codziennej herbaty. Zrób go dzień wcześniej, smakuje najlepiej po schłodzeniu.
Sposób przygotowania:


Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawaj śmietankę, jajka, wanilię, mąkę, sól i matchę. Upewnij się, iż nie ma grudek, masa powinna być jedwabiście gładka.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę do formy i wyrównaj wierzch.
Piecz w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 55-65 minut. Wierzch powinien być ścięty, ale środek może delikatnie drżeć.
Po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku na 30 minut, potem wyjmij i ostudź w temperaturze pokojowej. Najlepiej zostawić ciasto na całą noc.
Podawaj z kleksem bitej śmietany, świeżymi owocami lub oprószony odrobiną matchy.
Idź do oryginalnego materiału