Złoty, chrupiący boczek z grilla. Lepszy niż najdroższe chipsy

g.pl 1 dzień temu
Jeśli marzysz o tym, aby przygotowany przez Ciebie boczek na grilla miał znakomity smak i idealną strukturę, to musisz go wcześniej odpowiednio przygotować. Sekret tkwi w marynacie i technice grillowania. Dowiedz się, jak zrobić to po mistrzowsku.
Obok kiełbasek, boczek jest najpopularniejszą mięsną potrawą z grilla. Może być serwowany zarówno jako przekąska, jak i składnik głównego dania. Mięso warto zostawić w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc - wówczas mamy pewność, iż wszystkie składniki marynaty przenikną do środka mięsa i będzie ono miało doskonały smak.


REKLAMA


Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę


Jaki boczek na grilla? Wybór mięsa to największy dylemat
Podczas robienia zakupów najwięcej wątpliwości wzbudza to, jaki boczek na grilla wybrać. Do dyspozycji mamy boczek surowy lub wędzony. Oba te rodzaje boczku nadają się na grilla, jednak w innej formie.
Boczek wędzony najczęściej jest wykorzystywany do szaszłyków, bo jego smak znakomicie komponuje się m.in. z cebulą i pieczarkami. Boczek surowy można dowolnie zamarynować, aby wydobyć z niego głębię smaku.


Jak przygotować surowy boczek na grilla? Wybierz odpowiedni kawałek mięsa
Zanim przejdziemy do odpowiedzi na pytanie, jak przygotować surowy boczek na grilla, warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię. zwykle gdy kupujemy boczek, to zależy nam na tym, aby był jak najchudszy. W przypadku surowego boczku na grilla najlepiej wybrać taki kawałek, który będzie miał sporo mięsa, ale też warstwę tłuszczu, ponieważ jest on nośnikiem smaku i sprawia, iż grillowany boczek jest przyjemnie soczysty.
Jak przyprawić boczek na grilla? Klasyczna marynata zawsze zdaje egzamin
jeżeli zastanawiasz się, jak przyprawić boczek na grilla, to proponujemy następującą marynatę:


2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu naturalnego
2 łyżki ketchupu
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki majeranku


Jak zrobić boczek na grilla? Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją
Wszystkie wymienione wyżej składniki marynaty mieszamy w miseczce do momentu, aż dobrze się ze sobą połączą. Jak zamarynować boczek na grilla? Kawałek boczku o wadze do 1 kg należy pokroić w plastry i dokładnie obtoczyć w marynacie. Minimalny czas marynowania mięsa powinien wynosić dwie godziny, jednak najlepiej, aby pozostało w marynacie przez całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed dalszą obróbką.
Jak zamarynować boczek na grilla? Dodaj miód i brązowy cukier
Kolejny przepis na to, jak zamarynować boczek na grilla, opiera się na następujących składnikach:


3 łyżki miodu płynnego
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka ketchupu pikantnego
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
przyprawy: pieprz, sól (nie za dużo, bo sos sojowy jest słony)


Boczek na grilla - jak przyprawić, żeby miał ziołowy smak
Ziołowa marynata to kolejna propozycja na smakowity boczek na grilla. Jak przyprawić mięso? Wykorzystaj mieszankę poniższych składników:


3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonej natki z pietruszki, szczypta kolendry


Jak pokroić boczek na grilla?
Mięso w mniejszych kawałkach łatwiej się marynuje, zatem warto wspomnieć, jak pokroić boczek na grilla. Kawałki boczku o grubości nieprzekraczającej 0,5 cm gwałtownie się marynują i grillują.


jeżeli chcemy, aby mięso było delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz, można pokroić je w grubsze plastry i odpowiednio wydłużyć czas grillowania. Można zrobić również chipsy z boczku. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do jajecznicy lub domowego wrapa.
Zobacz też: Zamrażanie ziół na później. Super patent z wykorzystaniem 2 składników
Idź do oryginalnego materiału