Warzywne sałatki są strzałem w dziesiątkę na letnie obiady lub imprezy w gronie najbliższych. jeżeli szukasz prostego przepisu na szybkie i smaczne danie, to najlepiej sprawdzi się sałatka grecka. Robi się ją bardzo łatwo, a w kuchni będziemy potrzebować tylko trzech warzyw, oliwek, sera i przypraw. Co jeszcze dodać, a czego lepiej unikać, aby nasze danie jak najbardziej przypominało to z Grecji?
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Czego nie dodaje się do tradycyjnej sałatki greckiej? Wiele osób popełnia ten błąd
Sałatka grecka to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Nie bez powodu podbiła serca milionów smakoszy - jej sekret tkwi bowiem w prostocie. Do przygotowania tego dania potrzeba tylko pomidorów, ogórków, cebuli, czarnych oliwek oraz sera feta. Całość skrapla się oliwą i doprawia solą, pieprzem, majerankiem oraz oregano, które świetnie podbijają smak pozostałych składników. Wiele osób popełnia jednak popularny błąd, jakim jest dodanie sałaty lub kapusty pekińskiej. W oryginalnym przepisie na sałatkę grecką nie ma tych warzyw, dlatego należy ich unikać, jeżeli chcemy przygotować prawdziwy, południowy przysmak.
Zobacz też: Sałatka z zupek chińskich zawsze robi furorę na grillu. Dodaję warzywa, szynkę, sos sojowy i gotowe
Sałatka grecka: składniki. Zadbaj przede wszystkim o świeże i soczyste warzywa
Składniki, jakich potrzebujemy do zrobienia sałatki greckiej, to:
2 duże pomidory,
3 świeże ogórki,
czerwona cebula,
200 gramów czarnych oliwek,
200 gramów greckiego sera feta,
oliwa z oliwek extra vergine,
majeranek, oregano, sól i pieprz do smaku.
Sałatka grecka: przepis. Jak zrobić pyszną sałatkę grecką?
Na początek dokładnie myjemy pomidory pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy je, usuwamy z nich resztki łodygi i kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki (według uznania).
Ogórki również myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy je najpierw w talarki, a później w półplasterki.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy ją w cienkie plastry, a później jeszcze na połówki.
Ser feta dzielimy najpierw na plastry o grubości około jednego centymetra. Następnie kroimy je w kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy oliwki odsączone z wody i dokładnie mieszamy.
Całość skrapiamy obficie oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz oregano i ponownie wszystko mieszamy.
Tak przygotowaną sałatkę można podać w jednym naczyniu lub podzielić ją na kilka mniejszych.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.