Zrób to przed włożeniem ogórków do słoików. Wyjdą twarde i chrupiące

top.pl 2 dni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Powoli zaczyna się sezon na przetwory. Wiele osób chętnie kładzie do słoików korniszony, wykorzystując świeże ogórki z ogródka czy pobliskiego warzywniaka. Ważne jest ich umiejętnie przygotowanie - muszą wyjść twarde i chrupiące. Co zrobić, żeby tak się stało? Sprawdź już teraz.

Domowe przetwory są nieodłącznym elementem letnich miesięcy. Już teraz spiżarnie powoli zapełniają się sezonowymi warzywami. Wśród nich szczególne miejsce zajmują ogórki, które wiele osób traktuje jak obowiązkową pozycję na liście przetworów. Na pierwszy rzut oka ich przygotowanie wydaje się łatwe, jednak warto zastosować trik, za pomocą którego na sto procent wyjdą twarde i chrupiące. Znaczenie ma moczenie w wodzie.

Trik z wodą na twarde i chrupiące korniszony

Za smak korniszonów odpowiada zalewa, jednak ich twardość zależy nie od składników, a od wody. Co zatem zrobić, żeby wyszły chrupiące?

Ogórki wyjdą twarde i chrupiące, jeżeli przed włożeniem do słoików będziesz moczyć je w zimnej wodzie przez 2 godziny. Dzięki temu trikowi zerwane wcześniej warzywa zachowają swoją jędrność. Jest to szczególnie przydatne, gdy sięgasz po produkty ze sklepu, bo trudno ocenić, jak długo leżały od momentu zbioru.

Znaczenie ma również wekowanie korniszonów. jeżeli będziesz robić to zbyt długo, to pomarszczą się i stracą swój kolor. Wekuj je więc maksymalnie przez 7 minut.

Przepis na twarde i chrupiące korniszony

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych;
  • 2 l wody;
  • 2 szklanki octu spirytusowego;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2 główki czosnku;
  • 2 łyżki soli kamiennej;
  • 10 liści laurowych;
  • 12 ziaren ziela angielskiego;
  • gałązka kopru na każdy słoik;
  • 1 łyżeczka gorczycy na każdy słoik.

Przygotowanie:

Na początek do wyparzonych i osuszonych słoików włóż po 1 gałązce kopru i po 2 ząbki czosnku. Dosyp też po 1 łyżeczce gorczycy do każdego naczynia.

W kolejnym kroku włóż ogórki do miski z zimną wodą na 2 godziny. W czasie ich moczenia przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, ocet, dosyp sól kamienną i dorzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zagotuj.

Wyczyszczone szczotką ogórki wkładaj ciasno do słoików, a następnie zalej je przygotowaną zalewą. Potem na dno dużego garnka połóż ściereczkę i postaw na niej zakręcone naczynia. Wlej wodę do ich 3/4 wysokości i wekuj przez 5-7 minut.

Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki z korniszonami i odstaw je do całkowitego ostygnięcia. Naczynia przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w spiżarni lub piwnicy.

Zobacz też:

Wygładza skórę i likwiduje cellulit. Zamiast wcierać, wystarczy pić

Masło to przeżytek. niedługo wszyscy będą smarować kanapki tym zamiennikiem

Te bułki śniadaniowe zrobisz dosłownie w moment. Nie potrzebujesz choćby drożdży

Idź do oryginalnego materiału