Zrobiłam słynne, zielone ciasto leśny mech. Wyglądało niesamowicie, a smakowało jeszcze lepiej

g.pl 1 tydzień temu
Ciasto leśny mech z mascarpone to idealna propozycja na niedzielne popołudnie przy kawie. Puszysty, zielony biszkopt świetnie komponuje się ze słodkim kremem, a całość przełamują świeże owoce. Przy okazji ten deser wygląda obłędnie. Sprawdź, jak uzyskać taki kolor.
Niektóre desery nie tylko dobrze smakują, ale też zaskakują swoim nietypowym wyglądem. Jednym z nich jest na przykład ciasto leśny mech, który na pierwszy rzut oka rzeczywiście przypomina podszycie lasu. Zielony biszkopt w połączeniu z kremem i owocami pięknie prezentuje się na stole, a zawarte w nim połączenia smakowe podbijają podniebienia już po pierwszym kęsie. Jak przygotować ten deser? To nie takie trudne jak się wydaje.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia


Ciasto leśny mech na dużą blachę. Jak uzyskać zielony kolor?
Przepis na leśny mech jest bardzo podobny do klasycznego biszkoptu, ale różni się jednym dodatkiem - szpinakiem. To właśnie on sprawia, iż ciasto zyskuje intensywnie zielonego koloru i ma charakterystyczny posmak. Spokojnie, nie będzie to wytrawny deser. Cukier niweluje główny smak szpinaku, a pozostawia jedynie lekko wyczuwalną nutę, która doskonale przełamuje słodycz. W połączeniu z aksamitnym kremem mascarpone i owocami całość wręcz rozpływa się w ustach.
Zobacz też: Znudził ci się klasyczny przepis? Zamarynuj grzyby "po włosku". Będą jeszcze bardziej aromatyczne


Ciasto leśny mech z malinami lub granatem. Dobierz ulubione owoce
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania leśnego mchu, to:


500 gramów świeżego szpinaku lub 450 gramów szpinaku mrożonego,
3 duże jajka,
2 szklanki mąki pszennej tortowej,
szklanka cukru,
2 szklanki oleju,
pełna łyżka proszku do pieczenia.


Składniki na krem:


250 gramów serka mascarpone,
200 mililitrów zimnej śmietanki kremówki,
łyżka cukru waniliowego,
2-3 łyżki cukru pudru.


Do dekoracji:


świeży granat, maliny, borówki lub inne owoce.


Sprawdzony przepis na leśny mech. Najlepsze ciasto na niedzielę


Na początek opłukujemy liście szpinaku, osuszamy je i podsmażamy chwilę na patelni, aby lekko zwiędły. Następnie przekładamy szpinak do miski i blendujemy go na gładką masę. jeżeli mamy mrożony szpinak, to możemy pominąć ten krok (w tym przypadku wystarczy go rozmrozić).
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy całość mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta, kremowa masa.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Do ubitych jajek wlewamy powoli olej, cały czas mieszając. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dokładamy masę szpinakową i miksujemy wszystko aż do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu wyciągamy ciasto, aby ostygło.
Gdy ciasto się studzi, przygotowujemy krem. W tym celu przekładamy do miski serek mascarpone, śmietankę (oba produkty powinny być dobrze schłodzone), cukier puder i cukier waniliowy. Całość ubijamy na wysokich obrotach tak długo aż powstanie puszysty krem.
Kiedy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z formy i przecinamy w poziomie w taki sposób, aby dolna część była nieco grubsza od górnej. Dolne piętro smarujemy grubo kremem. Górne kruszymy na mniejsze kawałki, które następnie układamy na kremie w taki sposób, by przypominały mech. Na koniec układamy na cieście owoce.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału