Herbata Oolong – co to jest, jak działa i jak ją parzyć?

kulturalnemedia.pl 6 godzin temu

Delikatna jak herbata zielona, a jednocześnie intensywna niczym czarna – oolong to wyjątkowy napar, który łączy w sobie to, co najlepsze z obu światów. Znana od wieków w Chinach i na Tajwanie, dziś zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Jej unikalny proces półfermentacji nadaje jej niepowtarzalny smak, a liczne adekwatności prozdrowotne sprawiają, iż sięgają po nią zarówno smakosze, jak i osoby dbające o zdrowie. Czym dokładnie jest herbata oolong, jakie ma korzyści i jak najlepiej ją przygotować?

Historia i pochodzenie

Herbata oolong, nazywana również herbatą turkusową lub niebieską, w dosłownym tłumaczeniu z chińskiego oznacza „czarnego smoka”. Nazwa ta wynika z zakręconych listków wysuszonej herbaty, które swym kształtem mogą przypominać to mityczne stworzenie. Legenda o powstaniu herbaty oolong głosi, iż pewnego dnia farmer po skończonych zbiorach wracając do domu spotkał węża. Chcąc uniknąć konfrontacji ze stworzeniem uciekał jak najdalej od niego, wciąż trzymając w ręku kosz z liśćmi herbaty, które pod wpływem potrząsania koszyka podczas biegu, ocierały się o siebie, rozpoczynając proces oksydacji. Gdy farmer dotarł do domu, to był zachwycony bogatym zapachem herbaty, którą wcześniej niósł ze sobą. Po zakończeniu procesu produkcji zdecydował się zaparzyć listki – i tak powstał oolong. Pierwsze wzmianki o turkusowej herbacie pochodzą z XVI wieku z czasów panowania dynastii Ming. Herbata ta była zarezerwowana wyłącznie dla elit. Dopiero z czasem poszerzono jej dostępność dla mieszkańców Chin, a później dla całego świata.

Proces produkcji

Produkcja herbaty oolong skupia się przede wszystkim na starszych i większych liściach krzewu, w przeciwieństwie do herbaty białej, gdzie wykorzystywane są głównie młode listki. Liście te poddawane są procesowi więdnięcia, które odbywa się zwykle na świeżym powietrzu i pełnym słońcu. Następnie są one lekko obijane, w celu uszkodzenia komórek liścia i rozpoczęcia utleniania. Ten krok powtarzany jest kilkukrotnie, aż do momentu uzyskania pożądanego aromatu. Proces utleniania zatrzymywany jest poprzez podgrzanie liści. Potem liście są zwijane i rolowane – etap ten jest odpowiedzialny za charakterystyczny wygląd herbaty i ułatwia wydzielanie substancji z liści. Na samym końcu liście są pieczone.

Jak prawidłowo parzyć herbatę oolong
fot. jcomp / Freepik pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/zielona-herbata-oolong-w-czajniczku-i-misce_8885142.htm#fromView=search&page=1&position=5&uuid=5bee3c5c-6b0e-4c87-86f0-384de1f968eb&query=herbata+oolong

Istnieją dwa różne style parzenia herbaty oolong – styl wschodni oraz styl zachodni.

Aby prawidłowo zaparzyć herbatę oolong w stylu zachodnim należy przygotować łyżeczkę suszu na około 200 ml wody. Herbatę zalewamy wodą o temperaturze między 80 °C a 90 °C. Czas parzenia powinien wynosić pomiędzy 3-4 minuty. Niebieska herbata nadaje się do wielokrotnego parzenia, więc możemy użyć tego samego suszu do 3 razy. Co ciekawe, każdy kolejny napar potrafi uwalniać inne nuty smakowe – od kwiatowych po lekko orzechowe.

Parzenie herbaty w stylu wschodnim (tradycyjnym) różni się pod kilkoma względami od wcześniej opisanego stylu zachodniego. Zaczynamy od zalania wodą większej ilości suszu (od 5 do 7 g). Aby móc cieszyć się naparem czekamy tylko 20-30 sekund. W tym przypadku możemy parzyć herbatę choćby 8 razy. Należy jednak pamiętać, aby przy każdym zalaniu wodą wydłużać czas parzenia o 10 sekund.

Właściwości zdrowotne

Herbata oolong oprócz bogatego aromatu ma wiele do zaoferowania pod względem korzyści zdrowotnych. Dzięki wysokiemu poziomowi antyoksydantów neutralizuje wolne rodniki w organizmie oraz wspiera zdrowie serca. Jest bogata w wiele witamin, takich jak A, B, C, E i K, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu. Niebieska herbata może przyczyniać się do opóźnienia procesów starzenia skóry i zapewnieniu zdrowego wyglądu. Dzięki zawartości kofeiny i teiny wspiera ona odchudzanie i spalanie kalorii. Zawiera katechiny i polifenole, które stymulują metabolizm. Turkusowa herbata będzie również dobrym wyborem, dla osób, które zmagają się z insulinoodpornością lub cukrzycą, ponieważ pomaga ona w kontroli poziomu cukru we krwi, poprawiając jednocześnie wrażliwość na insulinę. Co więcej, wspiera ona zdrowie dziąseł i zapobiega próchnicy. Działa korzystnie na cerę, łagodząc objawy trądziku i poprawiając wygląd skóry. Zawiera teinę, która działa relaksująco, nie powodując senności. Może również łagodzić stres i wspierać dobre samopoczucie.

Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne

Pomimo wielu adekwatności zdrowotnych herbaty oolong w paru przypadkach nie zaleca się jej stosowania lub sugeruje się ograniczenie jej spożywania. Ze względu na obecność kofeiny, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny ograniczyć ilość spożywanej herbaty turkusowej, aby wspierać prawidłowy rozwój dziecka. Osoby z chorobami żołądka również nie powinny pić jej w nadmiarze, ponieważ tak jak inne herbaty zawiera ona garbniki, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka i nasilać objawy refluksu i zgagi.

Zalecana dawka dla zdrowej osoby dorosłej wynosi 2-3 filiżanki dziennie. Taka ilość dostarcza korzystnych przeciwutleniaczy i zapewnia łagodne pobudzenie.

Rodzaje herbaty oolong

Oolongi występują w szerokim zakresie oksydacji – od ok. 10% do choćby 70%. Te jaśniejsze, jak chiński Tie Guan Yin, mają kwiatowe nuty i są bliższe zielonej herbacie. Z kolei ciemniejsze odmiany, np. tajwański Da Hong Pao czy Oriental Beauty, mają bogaty, lekko dymny smak przypominający czarną herbatę. Różnorodność oolongów sprawia, iż każdy miłośnik herbaty znajdzie coś dla siebie.

Idź do oryginalnego materiału