Ciepłe, słoneczne dni i wydłużające się wieczory coraz bardziej zachęcają nas do spędzania wolnego czasu w zewnątrz. Z tego też tytułu nad ogrodami i działkami przez najbliższe kilkanaście tygodni będzie unosił się aromatyczny dym smażonych mięs oraz warzyw. Dzięki technolog żywności dr. Karolinie Kowalczyk dowiadujemy się, na jakie aspekty warto zwrócić uwagę, kupując kiełbasę na grilla. Warto zadbać nie tylko o dobrą atmosferę w trakcie przyjęcia, ale również zapewnić swoim gościom jakościowy poczęstunek.
REKLAMA
Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i gwałtownie schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy
Pomysł na grilla. Przy kupowaniu kiełbasy zwróć uwagę na dwie rzeczy
Wieprzowa, drobiowa, parzona, wędzona, czy surowa? Wybór kiełbas, które możemy przyrządzić na grillu, jest naprawdę spory. Dokonując zakupu, każdy z nas zwykle kieruje się własnymi upodobaniami żywieniowymi. Dr. Karolina Kowalczyk, która prowadzi profil na platformie TikTok "Żywność Pod Lupą" w jednym ze swoich filmów zdradziła, na co warto zwracać uwagę przy wyborze mięsiwa. Ekspertka podała dwa kryteria:
Musimy wybrać kiełbasę grubo, bądź średnio rozdrobnioną. To jest pierwsza podstawowa zasada. Druga jest taka, aby ta kiełbasa była w naturalnej osłonce. Unikajmy wyrobów kiełbasianych, homogenizowanych oraz takich, które są w sztucznych osłonkach pakowane hermetycznie.
- mówi technolog żywności, dodając, iż warto również zwrócić uwagę na skład:
Pamiętajcie, im jest lepszy, krótszy skład i lepsza jakość produktu, tym kiełbasa będzie dla nas po prostu smaczniejsza
- wyjaśnia. Nie zabrakło również propozycji zdrowej alternatywy dla popularnych wyrobów typu zwyczajna śląska czy toruńska.
Najlepsza kiełbasa na grilla. Zamiast śląskiej czy toruńskiej wybierz inny gatunek
Ile osób, tyle różnych propozycji dań, które można przyrządzić na grillu. Jedno jest pewne, na ruszcie nigdy nie może zabraknąć kiełbasy. jeżeli jednak ktoś chciałby sięgnąć po zdrowszą alternatywę tej przekąski, według dr Karoliny Kowalczyk jest biała kiełbasa - surowa lub parzona.
Zobacz też: Tofu na grilla w tajskiej marynacie. W kilka chwil wyczarujesz przekąskę, której trudno się oprzeć
Technolog żywności podpowiada, iż osoby, które zdecydują się na surową wersję, powinny wcześniej ją delikatnie zaparzyć przed zgrillowaniem: Aby po prostu była pewność, iż ona będzie w środku doskonała i przygotowana w ten sposób, aby nam nie zaszkodziła.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.