Różowe, czerwone i fioletowe… różne gatunki ziemniaków pod lupą badaczy Uniwersytetu w Siedlcach. Wykładowcy i studenci uprawiają warzywo z zastosowaniem ekologicznych metod i biostymulatorów.
– To interesujący kierunek, bo dotychczas w Polsce uprawiało się tylko białe, żółte i kremowe ziemniaki – wyjaśnia absolwent szkoły doktorskiej w dyscyplinie rolnictwa i ogrodnictwa Łukasz Domański. – Uprawa jest o tyle trudna, iż mamy, tak jak wspomniałem, tylko jedną polską odmianę barwnych ziemniaków. Reszta tych odmian, które uprawiamy, pochodzi z Niemiec, z Holandii, a choćby jedna pochodzi z Korei. Także mamy tam całkowicie inny klimat. I prowadzimy badania przede wszystkim nad znalezieniem najlepszej technologii uprawy, aby uzyskać jak największy plon, ale oczywiście musimy pamiętać, iż ten plon musi być jak najwyższej jakości.
To polska odpowiedź na światowy trend „superfoods”, czyli promocję żywności bogatej w składniki odżywcze i przy okazji impuls dla gospodarki.
– Wszelkie ich adekwatności, zbawienne dla organizmu człowieka, nowe trendy, ich atrakcyjność kulinarna, mogą być obrabiane we wszelki sposób, smażone, gotowane, pieczone, więc dla gastronomii to też jest biznesowy trik, taka nowoczesność – dodaje Domański.
Mają m.in. zapobiegać nowotworom
Kierowniczka poradni dietetyczno-żywieniowej siedleckiego uniwersytetu Agnieszka Decyk podkreśla, iż „kolorowe ziemniaki to kopalnia zdrowia”.
– Ziemniaki zawierają bardzo dużo potasu, a ten potas obniża ciśnienie krwi, a także wpływa na elastyczność tętnic. Zawierają też dużo witaminy C, błonnik pokarmowy i witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Spożycie właśnie tych fioletowych ziemniaków wraz z różnymi kolorowymi owocami i warzywami wpływa na obniżenie ryzyka powstawania nowotworu okrężnicy – wyjaśnia Decyk.
Próbki ziemniaków są w tej chwili badane przez biologów i chemików w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Zawadach niedaleko Siedlec.
Wykładowcy i studenci pracują nad ekologicznymi metodami uprawy wykorzystującymi biostymulatory tak, by uzyskać jak najlepsze jakościowo ziemniaki bogate w składniki odżywcze.