Dieta śródziemnomorska przez wielu uważana jest za najzdrowszą na świecie. Dowody to liczne badania naukowe. Jak czytamy na centrumrespo.pl, działa korzystnie na układ krążenia, redukuje ryzyko cukrzycy i niektórych chorób nowotworowych, przede wszystkim jelita grubego i żołądka, wpływa korzystnie na ogólną poprawę funkcji poznawczych i profilaktykę demencji, obniżenie ciśnienia krwi i niski poziom cholesterolu. Teraz okazuje się, iż to nie koniec korzyści.
REKLAMA
Zobacz wideo Majka Jeżowska schudła 7 kg. "Wszystko ze mnie leci. -10 cm w biodrach, pasie, biuście" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Jakie korzyści ma dieta śródziemnomorska? Chroni też dziąsła
Naukowcy z King's College London przyjrzeli się wpływowi diety śródziemnomorskiej na... dziąsła. Wnioskami podzielili się w pracy opublikowanej na łamach "Journal of Periodontology". W badaniu wzięło udział 200 pacjentów The Dental, Oral and Craniofacial Biobank, którym kieruje szpital King's College London. Osoby, które nie stosowały diety śródziemnomorskiej, miały tendencję do poważniejszych problemów z dziąsłami. W szczególności dotyczy to osób często sięgających po czerwone mięso. Badacze wykazali też u nich wyższe stężenia markerów zapalnych, w tym białka C-reaktywnego (CRP) i interleukiny-6 (IL-6). Wskaźniki te rosną, gdy w organizmie pojawia się stan zapalny, również w jamie ustnej. Przewlekły stan zapalny sprzyja rozwojowi innych chorób, w tym serca, ale też demencji naczyniowej, stłuszczeniu wątroby i cukrzycy.
Ci, którzy w jadłospisie uwzględniali więcej produktów roślinnych charakterystycznych dla diety śródziemnomorskiej, mieli z kolei niższy poziom markerów zapalnych i mniejsze ryzyko chorób dziąseł. - Nasze odkrycia wskazują, iż zbilansowana dieta śródziemnomorska może potencjalnie łagodzić choroby dziąseł i stany zapalne o charakterze ogólnoustrojowym - podkreśla dr Giuseppe Maina, jeden z autorów badania. Profesor periodontologii Luigi Nibali podkreśla, iż choć "pojawiają się coraz większe dowody", konieczne są dalsze badania.
Sałatka z dodatkamiiStock / YelenaYemchuk
Na czym polega dieta śródziemnomorska? Tych produktów trzeba w niej unikać
Jej sercem są owoce i warzywa (szczególnie zielone oraz marchew, dynia, papryka, pomidor), pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, pestki, świeże zioła, oliwki i oliwa. W jadłospisie umieszczane są też ryby i owoce morza, jajka, przetwory mleczne (w tym sery feta, halloumi i parmezan oraz kefiry i jogurty naturalne) i drób. Słodycze i czerwone mięso (wieprzowina, wołowina, baranina) mogą być spożywane jedynie okazjonalnie. Na liście produktów "zakazanych" jest wysokoprzetworzona żywność, od fast foodów po słone przekąski i słodkie napoje.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.