Nowy król drożyzny. We wrześniu najmocniej podrożały tłuszcze i oleje
Zdjęcie: 20251018_093139(1)
We wrześniu 2025 roku znowu zapłaciliśmy więcej niemal za wszystko. Z danych raportu „Indeks cen w sklepach detalicznych” wynika, iż aż 14 z 17 kategorii produktów zanotowało wzrost cen rok do roku. Jedynym segmentem, który utrzymał dwucyfrową dynamikę wzrostu, okazały się artykuły tłuszczowe – ich ceny poszły w górę aż o 11,9 procent. W kategorii tłuszczów największym winowajcą drożyzny był olej, który podrożał aż o 16,2 procent w porównaniu z ubiegłym rokiem. Jak wskazują analitycy, w branży tłuszczowej utrzymuje się niedobór surowców – mimo dużych mocy produkcyjnych krajowych tłoczni, deficyt na sezon 2025/26 może sięgnąć pół miliona ton. Podwyżki dotknęły praktycznie wszystkich najważniejszych produktów codziennego użytku. Chemia gospodarcza: +7,7% Napoje bezalkoholowe: +7,4% Używki (np. kawa, herbata): +7,1% Mięso: +6,7% Nabiał: +6,4% Owoce i środki higieny osobistej: po +6,2% Pieczywo: +6,0% Produkty sypkie i wędliny: po +4,9% Dodatki spożywcze (ketchup, majonez): +4,5% Ryby: +3,8% Słodycze i desery: +2,5% Wśród najbardziej zaskakujących wzrostów znalazły się jaja, które zdrożały aż o 27,3%, głównie z powodu ptasiej grypy i ograniczonej podaży w produkcji. Tylko trzy grupy produktów potaniały: Karmy dla zwierząt: –1,9%, Warzywa: –1,5%, Artykuły dla dzieci: –0,9% Spadek cen warzyw to efekt obfitych zbiorów i niższych kosztów transportu z pól, a w przypadku […]