Sezon rusztowy wystartował. Sprawdź, gdzie wyrzucić tacki po grillu i inne pozostałości

kobieta.gazeta.pl 2 tygodni temu
O segregacji odpadów warto pamiętać nie tylko od święta, ale także na co dzień. Sezon grillowy to dobry moment, by przypomnieć, gdzie wyrzucamy tacki oraz inne odpady. jeżeli podejdziemy do tego odpowiedzialnie, zrobimy coś dobrego dla planety.
Wiosna rozkręciła się na dobre, więc to idealny moment na spacery, spotkania z bliskimi i wesołe grillowanie. Takie chwile są bezcenne, jednak choćby wtedy nie warto zapominać o odpowiedzialności za to, co zostaje po wspólnym ucztowaniu. Puste butelki, opakowania po kiełbasie czy aluminiowe tacki - to wszystko musi trafić do odpowiednich pojemników. Nie wiesz, gdzie powinny lądować grillowe śmieci? Już wyjaśniamy.


REKLAMA


Zobacz wideo


Gdzie wyrzucamy tacki po grillu? Powinny trafić w jedno miejsce
Tacki aluminiowe, choć lekkie i praktyczne, mają swoje wymagania, jeżeli chodzi o utylizację. Wbrew pozorom nie wrzucamy ich do żółtego pojemnika, mimo iż to metal, nie jest to ten sam rodzaj odpadu co puszka po napoju. Zabrudzone jedzeniem należy umieścić w czarnym koszu na śmieci zmieszane. Dlaczego? Bo tłuszcz i przypalenia uniemożliwiają recykling, a czyszczenie ich w zmywarce trudno uznać za ekologiczne rozwiązanie.


A co z tymi, które pozostały czyste i nie są już potrzebne? jeżeli nie zawierają resztek jedzenia i nadają się do recyklingu, mogą trafić do żółtego pojemnika, pod warunkiem iż lokalny system gospodarki odpadami dopuszcza zbiórkę drobnych elementów aluminiowych. Wytyczne obowiązujące w danej gminie zwykle można znaleźć na stronie internetowej urzędu miasta lub przedsiębiorstwa komunalnego odpowiedzialnego za odbiór śmieci.


grill/tacka aluminiowa undefined undefined/istock.com


Co zrobić z resztkami po grillu? Dobrze je zutylizuj
Nie tylko aluminiowe tacki bywają problematyczne. Grillowanie generuje całą masę opakowań, naczyń i drobnych śmieci, które trzeba odpowiednio posegregować. Choć część z nich wygląda na "eko", nie zawsze nadają się do recyklingu. Dlatego warto wiedzieć, co powinno trafić do którego pojemnika. Oto praktyczny przewodnik:


Plastikowe naczynia jednorazowe. Mimo tego, iż wykonane są z tworzywa sztucznego, nie nadają się do recyklingu. Zabrudzone pozostałościami posiłków powinny trafić do czarnego pojemnika na odpady zmieszane.
Drewniane sztućce i mieszadełka. Sprawiają wrażenie przyjaznych środowisku, ale tylko wtedy, gdy są czyste. Choć są biodegradowalne, wersje z resztkami powinny trafić do odpadów zmieszanych.
Ręczniki papierowe i serwetki. Przeważnie są tłuste, mokre lub bardzo zabrudzone, dlatego również muszą wylądować w czarnym kontenerze. Nie wrzucaj ich do niebieskiego pojemnika, choćby jeżeli wyglądają nieskazitelnie. Ich budowa i możliwe zabrudzenia sprawiają, iż recykling takich materiałów jest po prostu niemożliwy.


Opakowania po mięsie. Tu wchodzimy w grę kombinowaną. Styropian i zabrudzona folia - odpady zmieszane. Ale czyste opakowanie plastikowe (np. po karkówce z marketu), można wrzucić do żółtego pojemnika.
Resztki jedzenia. jeżeli nie ma już ratunku dla sałatki z jogurtem albo za arbuza zdążyły się zabrać mrówki, wrzucamy je do pojemnika na bioodpady. Wyjątkiem są kości i mięso - te lepiej dać do zmieszanych, bo nie każdy system bio je przetworzy.
Butelki po napojach. Sprawa dla większości z nas jest jasna. Plastikowe butelki PET wrzucamy do żółtego pojemnika. Pamiętajmy tylko o ich opróżnieniu i zgnieceniu. Szklane butelki, np. po piwie powinny trafić do zielonego lub białego kontenera, w zależności od koloru szkła.


Na koniec warto wspomnieć o zużytym węglu i popiele. Gdy już całkowicie ostygną, powinny trafić do pojemnika na odpady zmieszane. Pamiętajmy, by nie wrzucać ich "na gorąco" ani nie dodawać do kompostu, gdyż mogą być niebezpieczne dla gleby i zwiększają ryzyko pożaru.
Co zwykle robisz z tackami po grillu? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału