Sezonowo i wyjątkowo – przeżyj kulinarną sztukę podczas FineDiningWeek®

natemat.pl 4 godzin temu
FineDiningWeek® już trwa i udowadnia, iż fine dining wcale nie musi być przerysowany, by zachwycać. Tylko teraz, przez sześć tygodni Festiwalu wykwintna kuchnia staje się bardziej dostępna, a wyjątkowe restauracyjne doświadczenia nabierają sezonowego charakteru.


Festiwalowe menu to coś znacznie więcej niż zestaw dań – to świadome, autorskie opowieści kulinarne, inspirowane rytmem natury i uważnością oraz wyróżniające się indywidualnym, charakterystycznym stylem każdego Chefa. To kulinarna sztuka tworzenia idealnie wyważonego smaku - bez nadmiaru, z wyczuciem i klasą. Odkrywaj autorskie menu od najlepszych Chefów w Polsce, które powstały z myślą o tym, co tu i teraz - rezerwuj na FineDiningWeek.pl, zanim znikną ze stołu.

Pod Gigantami - Warszawa


W samym sercu stolicy, tuż przy Placu Trzech Krzyży, mieści się kulinarna perełka z charakterem – Pod Gigantami. W zabytkowej kamienicy, gdzie historia przeplata się ze smakiem, tradycyjna kuchnia polska zyskuje współczesny rytm. To nie jest zwykła restauracja – to miejsce, które łączy elegancję z kulinarną odwagą, nadając dobrze znanym smakom zupełnie nowe oblicze. Specjalnie na FineDiningWeek® restauracja żeni polską tradycję z nowoczesną kuchnią. W menu mięsnym króluje klasyka z intrygującym twistem: tatar z polskiej jałówki z oliwą rydzową, cielęcy zrazik z fioletowymi kluskami śląskimi i rozpływająca się w ustach gicz jagnięca na kremowym purée z topinamburu. Na deser – ptyś z lawendowym kremem i wiśniową galaretką. Menu roślinne zaskakuje kreatywną reinterpretacją tych samych smaków: tatar i carpaccio z buraka, stek z kalafiora w glazurze mango-chili oraz dorada serwowana z fioletowym purée. Każde danie to ukłon w stronę sezonowości i hołd dla czystej przyjemności. Wchodzisz? Obiecujemy – wyjdziesz oczarowany.

Folga - Kraków


Szukasz kulinarnej przygody, która pobudzi wszystkie Twoje zmysły? Folga to miejsce, gdzie jedzenie staje się unikalnym doświadczeniem – swobodnym, pełnym pasji i sezonowej świeżości. Podczas Festiwalu restauracja serwuje dwa mistrzowskie, pięciodaniowe menu degustacyjne, które są celebracją smaku i kreatywności. Wersja mięsna to klasyka w nowoczesnej odsłonie: tatar wołowy z piklami i żółtkiem, buratta z pesto i pomidorkami confit, kaczka z batatem i orzechem laskowym, panzanella oraz malinowy profiterol z czekoladowym ganache. Opcja wegetariańska zachwyca letnią świeżością: ceviche z limonką i batatem, gazpacho z arbuzem, dorada z dzikim brokułem, ogórki z orzechami arachidowymi oraz tiramisu z wiśniami i sherry. Skusisz się?

Heksagon 2.0 - Łódź


Po spektakularnej metamorfozie Heksagon 2.0 wraca z rozmachem! Nowe piętro, taras na dachu w koronach drzew i wielka pasja do śródziemnomorskich smaków tworzą miejsce, którego nie możesz pominąć. Tu luz flirtuje z finezją, a kuchnia zachwyca od pierwszego kęsa – niezależnie, czy wpadasz na szybki lunch, czy celebrujesz wyjątkowy wieczór. Podczas Festiwalu Sztuki Restauracyjnej Chef Michał Bartczak prezentuje dwa autorskie menu, które łączą prostotę z geniuszem. W obu króluje seriola w sosie chili urfa, z shiso i grillowaną pomarańczą – eksplozja smaków, która zostaje w pamięci na długo. Na deser - truskawkowa fantazja z fiołkami i krystalizowaną czekoladą. Obłęd! Wariant mięsny zachwyca kaczką w cieście francuskim z kiszonymi kurkami i jeżynami, wersja wegetariańska zaś kusi halibutem z krewetkowym tortellini w aksamitnym sosie z pancerzy raków. To coś więcej niż jedzenie – to poezja smaków pisana ręką mistrza.

YSSYCZ - Poznań


Już sama nazwa YSSYCZ intryguje i zaprasza do odkrywania smaków, które łączą międzynarodową kreatywność z lokalną pasją. To kulinarna perełka na poznańskich Jeżycach, gdzie swobodna atmosfera idzie w parze z najwyższą jakością i wybitnym podejściem do sezonowych składników. YSSYCZ bierze udział w FineDiningWeek® z dwoma kuratorskimi menu – każde z nich to niezapomniana uczta dla zmysłów. W wersji mięsnej znajdziesz kaszankę podaną z ostrą kiszoną kapustą, marynowanym żółtkiem i kurkami, soczysty gulasz z jelenia z purée z pieczonej pietruszki i chrupiącymi chipsami z marchwi, a na deser – czekoladową monoporcję z pomarańczą i praliną orzechową, która zamyka tę smakową podróż z przytupem. Menu alternatywne to połączenie subtelności i finezji: od gziku z wędzonego twarogu z truflowym pudrem i kawiorowym akcentem, przez pstrąga łososiowego z krokietem z kaszy gryczanej i sosem hibiskusowym, aż po lekki mus cytrynowy z białą czekoladą i karmelowym sercem. Szukasz kulinarnego odkrycia na FineDiningWeek® w Poznaniu? Oto ono!

Restauracja Sowa - Szczecin


Zapomnij o nudzie na talerzu! W Restauracji Sowa fine dining nabiera pazura, a każde danie to małe dzieło sztuki, stworzone z sezonowych składników i szczypty szaleństwa. Przyjdź, spróbuj i przekonaj się, iż prostota potrafi zachwycać! Co kryje festiwalowe menu? Niezwykle udane kompozycje, które pokazują, iż naturalna lekkość w połączeniu z mistrzowską finezją tworzy idealną harmonię smaków. Menu mięsne otwiera tatar z jelenia z kaparami, kiszonymi grzybami i oliwkami, dalej – skoki z królika na purée z botwinki z kremowym sosem demi-glace i jadalnym tiulem, a na deser – lekka tartinka z musem rabarbarowym, koglem-moglem i pianką truskawkową, która idealnie dopełnia tę smakową opowieść. W menu wegetariańskim z kolei trafisz na kapitalne połączenie marynowanego tuńczyka z tajską bazylią i pastą z awokado na chrupiącym cieście z czarnego ryżu. Danie główne uwiedzie Cię smakiem kasztanów, smardzów i shimeji, otulonych aromatem sosny, jeżyn i czosnku niedźwiedziego. Ta uczta to eksplozja smaków z nutą egzotyki i elegancji. Obłęd!

Boska - Gliwice


Boska przyciąga nie tylko nazwą, ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem i wyjątkową atmosferą. Restauracja serwuje kuchnię europejską w wydaniu fine dining, z wyraźnym ukłonem w kierunku lokalnych składników i sezonowych produktów. Na festiwalowy czas Chef przygotował dwa autorskie menu. W wersji mięsnej czeka chrupiące ciasto filo z polędwicą wołową, kremowe gęsie żołądki z truflą, delikatny halibut z kawiorem z różowego łososia oraz dzika sarna z wyrazistymi dodatkami. Na deser – owocowa symfonia z białą czekoladą i kwiatami czarnego bzu. W menu wege rządzą lekkość i świeżość: ciasto filo z bakłażanem, kremowy szczaw, twaróg z bobem i kurkami, kapusta włoska w zaskakującej odsłonie oraz ten sam deser – bo są rzeczy, których nie warto zmieniać. Przyjdź i sprawdź, czy BOSKA to tylko gra słów... czy prawdziwe kulinarne objawienie.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar - Trójmiasto


Wyobraź sobie miejsce, gdzie królują morskie smaki, a powietrze pachnie bryzą. Ostrygi, homary, krewetki i małże – w Seafood Station wszystko jest zawsze świeże, dopieszczone i przygotowane z miłością do morza. Podczas Festiwalu do wyboru są dwie wersje menu. Pierwsza składa się ze świeżej ostrygi z pikantną granitą Bloody Mary, egzotycznego tatara z tuńczyka z mango i awokado, delikatnej ośmiornicy w towarzystwie majonezu szczypiorkowego oraz makaronu z krewetkami, małżami i kalmarami. Na koniec kremowy fondant czekoladowy z lodami waniliowymi. Menu B zaczyna się od ostrygi podanej z malinowo-truskawkową granitą, potem na stół trafia blin z musem kawiorowym. Stek z tuńczyka z ratatouille i vongolami to prawdziwy kulinarny majstersztyk, tak samo zresztą jak linguine z homara. Na deser – lekka beza z kremem mascarpone i świeżymi owocami. Wiatr w żagle, smaki do nieba – w Seafood Station czeka prawdziwa morska przygoda!

Pałac Mojęcice (Wołów) - Wrocław


Są miejsca, które z definicji smakują inaczej. Pałac Mojęcice to kulinarna scena, gdzie historia spotyka się z nowoczesnym fine diningiem, a każdy posiłek to opowieść w kilku aktach. W eleganckich, pałacowych wnętrzach serwowane są potrawy, które oddają hołd sezonowości, lokalnym produktom i... czystej przyjemności jedzenia. Wybierając menu A, dostaniesz chłodnik z botwinki z kefirem mojęcickim i koperkiem, grillowany mojęcicki ser z agrestem i cydrem oraz comber jagnięcy, idealnie współgrający z młodymi warzywami. pozostało sum z ponzu z orzechami arachidowymi i deser z malin, białej czekolady i wanilii. Menu B to równie smakowita podróż - od orzeźwiającego chłodnika i grillowanego sera, przez kremowe risotto z burakami i pistacjami, aż po aksamitnego bakłażana z pieczoną papryką i żółtkiem. Na deser ponownie malinowa kompozycja, która idealnie dopełnia ucztę. Wszystko to podane w spektakularnych wnętrzach, które stanowią idealne tło do celebracji wyszukanych doznań smakowych.

Odkryj sezon na doświadczenia i rezerwuj mistrzowskie menu już dziś na FineDiningWeek.pl. Wybierz liczbę osób, dogodny termin, godzinę oraz jedno z dwóch starannie skomponowanych menu. Każda wizyta to 120 minut prawdziwej kulinarnej podróży, w której unikalne smaki łączą się z najwyższą jakością obsługi i estetyką, jaką oferują najlepsze restauracje w Polsce. Festiwal to doskonała okazja, by poczuć magię fine diningu - zamkniętą w sezonowych, kuratorskich kompozycjach zachwycających świeżością, lokalnością i perfekcyjnym dopracowaniem każdego szczegółu.

Rezerwacje: FineDiningWeek.pl


Termin Festiwalu: 1 lipca – 10 sierpnia 2025r.

Idź do oryginalnego materiału