Słodkie czy słone? A może pankejki na słodko-słono!

codojedzenia.pl 2 dni temu

Pankejki na słodko-słono to smakowe zaskoczenie, które łączy w sobie puszyste ciasto, chrupiący becon i delikatną słodycz karmelizowanych jabłek. To danie pokazuje, iż kuchnia lubi bawić się kontrastami – i często właśnie w takich połączeniach kryje się prawdziwa magia. jeżeli szukasz przepisu, który wyróżni Twoje śniadanie lub brunch, te pankejki na słodko słono sprawdzą się idealnie.

Co to za pankejki na słodko-słono?

Pewnie, gdyby ktoś 10 lat temu powiedział mi, iż pankejki na słodko słono mogą smakować bosko, roześmiałabym się w twarz. Dziś jednak, jako doświadczona domowa gospodyni i blogerka kulinarna, wiem jedno – zanim czegoś nie spróbuję, nie wydaję opinii. Bo czasem to, co brzmi dziwnie, okazuje się absolutnym hitem.

Pankejki na słodko słono to puszyste placki z chrupiącym bekonem, podane z karmelizowanymi jabłkami i hojnie polane syropem klonowym. Brzmi intrygująco czy może zbyt ekstrawagancko? Ja już wiem, iż to połączenie totalnie skradło moje serce.

Pankejki na słodko-słono – niezwykłe połączenie smaków, idealne na śniadanie lub kolację

Pankejki na słodko-słono zachwycają kontrastem smaków i kolorów. Dzisiaj usmażyłam je na życzenie syna, który od lat jest moim najlepszym kulinarnym krytykiem. Takie placki przygotowuję często – idealnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Będąc w Nowym Jorku w czerwcu tego roku, nie mogłam nie spróbować oryginalnych pancakes z chrupiącym bekonem i syropem klonowym. To właśnie tam narodziła się inspiracja do mojego przepisu, który wzbogaciłam o karmelizowane jabłka. Teraz to wyjątkowe połączenie na stałe zagościło w mojej kuchni.

Naleśniki, placki czy pancakes to ulubione śniadanie nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Najczęściej przygotowuję je na słodko – jak puszyste pancakes z bananem czy kolorowe zebra pancakes. Spolszczona wersja tych placuszków to oczywiście pankejki z twarogiem. w okresie truskawkowym smażę je nagminnie, bo uwielbiamy je z truskawkami, polane syropem klonowym i posypane pistacjami. Dzisiaj do mojej kolekcji dołącza kolejny, nietypowy ale smaczny przepis pankejki na słodko-słono.

Pankejki na słodko-słono

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 5 min Czas gotowania: 15 min 15 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

200 g jogurtu greckiego

3 jajka

80 g pszennej mąki

150 g bekonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia

2 duże jabłka

100 ml syropu klonowego

1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Jajka wymieszać z jogurtem. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sól. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu trzepaczki balonowej.
  2. Bekon usmażyć, a następnie odłożyć na papierowy ręcznik. Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe pankejki, nakładając porcjami i posypując wierzch usmażonym boczkiem. Jabłka obrać, oczyścić z gniazdek nasiennych i pokroić na ósemki. Smażyć na maśle z dodatkiem łyżki syropu klonowego, aż lekko się zezłocą.
  3. Pankejki podawać z karmelizowanymi jabłkami i polane syropem klonowym. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału