Smakuje doskonale i chrupie aż miło. 100 g ma tylko 24 kcal. Zrobisz z niej surówkę.

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
To jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce, ale mało kto wie, iż jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W kuchni można wykorzystać je na wiele sposobów, a uprawa nie jest skomplikowana. Co zrobić z kapusty?
Kapustę warto włączyć do codziennego jadłospisu, ponieważ zawiera wiele substancji odżywczych. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny (IG=15) i sprawdzi się na diecie, bo ma 24 kcal na 100 g. Dlaczego jeszcze warto jeść kapustę? Wyjaśniamy.


REKLAMA


Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!


Jakie wartości odżywcze ma kapusta? To warzywo to samo zdrowie
Jak podaje portal zdrowie.gazeta.pl, kapusta jest bogata w witaminy C, K, E i witaminy z grupy B. Zawiera duże ilości potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, i beta-karotenu, a najwięcej wartości odżywczych ma właśnie postać surowa. Regularne spożywanie kapusty wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko złapania infekcji, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn.


Jak zrobić surówkę z kapusty? Przepis jest banalnie prosty
Ta surówka z kapusty chrupie aż miło. Świetnie pasuje jako zamiennik mizerii lub buraczków do obiadu. Do jej przygotowania potrzebujesz:


200 g białej kapusty,
50 g rzodkiewek,
200 g marchewki,
100 g kukurydzy konserwowej,
100 g ogórków konserwowych.


Sekretem tej surówki są chrupiące warzywa oraz dressing, który podkręci smak. Do przyrządzenia sosu potrzebujesz:


50 g jogurtu naturalnego,
kilka kropi soku z cytryny,
ząbek czosnku,
szczypta soli,
szczypta grubo mielonego pieprzu,
koperek lub natka.


Surówka z kapusty istock/@Alexey_Arz


Surówka z kapusty będzie pasowała zarówno do ziemniaków i kotleta schabowego, jak i ryby z frytkami. Jak ją zrobić?


Kapustę należy obrać i poszatkować. Marchew i rzodkiewki obierz i zetrzyj na tarce.
Do warzyw dodaj kukurydzę oraz pokrojone ogórki konserwowe.
Przejdź do przyrządzenia dressingu. W miseczce wymieszaj jogurt z czosnkiem, przyprawami i posiekanym koperkiem lub natką pietruszki, a potem zalej sosem warzywa.
Wymieszaj całość i odstaw całość do lodówki na co najmniej 30 minut.


Najlepsza surówka to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału