

Pierś z kurczaka to bardzo uniwersalna, łatwa w przyrządzeniu, smaczna i stosunkowo niedroga część kurczaka. Nic więc dziwnego, iż zaraz obok wieprzowiny jest jednym z najczęściej goszczących na polskich stołach rodzajem mięsa. Dowiedz się, jak poprawnie ją kroić, aby zawsze była miękka i soczysta.
Wartości odżywcze
Drób jest chudym i niskokalorycznym mięsem, dlatego jest szczególnie polecany osobom, które znajdują się na niskoenergetycznej diecie. Pierś z kurczaka w 100 gramach ma około 164 kcal i jedynie 3,6 g tłuszczu. Zawiera również dużo, bo aż 31 g pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka i 0 g węglowodanów. Poza tym piersi z kurczaka są bogate w potas, magnez i wapń, zawierają też żelazo i witaminy B6, B12 oraz D, które odpowiadają, m.in.: za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpornościowego i wspierają zdrowie kości.
Jak przyrządzić pierś z kurczaka?
Piersi z kurczaka nadają się do przygotowania na bardzo wiele różnych sposobów. Mogą stanowić główne źródło białka w posiłku lub być jedynie dodatkiem. Piersi z kurczaka można, m.in.: gotować, smażyć, piec, grillować i przygotowywać we frytkownicy beztłuszczowej. Mogą być elementem każdego z posiłków spożywanych w ciągu dnia. Idealnie nadają się do obiadu, ale można zrobić z nich również przepyszną i zdrową szynkę do położenia na kanapki lub dodać w dowolnej formie do sałatki.
Jak kroić pierś z kurczaka?
Najczęściej pierś z kurczaka kroi się w kostkę lub w paski. Jest jednak jedna bardzo ważna zasada, której należy przestrzegać, jeżeli chcemy, aby po obróbce termicznej kurczak był idealnie miękki i soczysty. W tym celu trzeba zwrócić uwagę na kierunek krojenia — pierś krojona wzdłuż przebiegu włókien będzie znacznie twardsza, niż ta krojona w poprzek. Przecięcie włókien powoduje skrócenie ich długości, przez co kawałki mięsa są łatwiejsze do przegryzienia i bardziej soczyste.