To może być w czekoladzie, jest śmiertelnie niebezpieczne

smakosze.pl 12 godzin temu
Tabliczka gorzkiej czekolady uchodzi za zdrową przekąskę, ale najnowsze analizy kakao pokazują, iż wraz z magnezem i antyoksydantami możemy zjadać śladowe dawki arszeniku – trucizny znanej z kryminałów. Ryzyko nie dotyczy jednorazowej kostki, ale kumulacji: gdy codziennie sięgamy po kilka porcji lub łączymy czekoladę z innymi źródłami metali ciężkich.Badacze z George Washington University znaleźli arsen w części z 72 badanych wyrobów kakaowych.70 z 72 próbek mieściło się w limitach FDA dla ołowiu, ale 31 przekraczało ostrzejszą kalifornijską normę, a 13 – dla kadmu.Najwyższe stężenia wykryto w czekoladach o dużej zawartości kakao, zwłaszcza ekologicznych.Eksperci zalecają ograniczenie do 30 g.
Idź do oryginalnego materiału