To nie kwestia składników. Dlaczego panierka odpada od schabowego? Błąd popełniasz na starcie

kobieta.gazeta.pl 10 godzin temu
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od schabowego? Choć smak przez cały czas może być dobry, to odklejająca się otoczka sprawia, iż danie wygląda mniej apetycznie i psuje finalny efekt. Wszystko przez częsty błąd.
Chrupiący i aromatyczny kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań w kuchni. Najczęściej podajemy go w towarzystwie ziemniaków i kapustki zasmażanej. Jego sekret tkwi nie tylko w soczystym mięsie, ale także w złocistej panierce. To właśnie z nią mają problem choćby doświadczeni kucharze, gdy zamiast pięknie przylegać do kotleta odstaje i odpada podczas krojenia.


REKLAMA


Zobacz wideo Magda Narożna o ślubie z Krzysztofem Byniakiem. "Czekam aż moja córka skończy 18 lat" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od schabowego? Jeden błąd powtarzamy nagminnie
Panierka "żyjąca swoim życiem" na talerzu to znak, iż przy przygotowywaniu schabowych został popełniony błąd. O co chodzi? Najprawdopodobniej o zabranie się za panierowanie wilgotnego mięsa. Ważne jest, aby kotlety były wcześniej odpowiednio osuszone, ale nie przesuszone. Możemy to zrobić z pomocą np. papierowego ręcznika. Wilgotność to główny winowajca tego, iż panierka staje się ciężka i mało chrupiąca.


Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste? Unikaj tych wpadek
Jedna z kluczowych zasad przy przygotowywaniu schabowych to odpowiedni czas. Panieruj kotlety tuż przed smażeniem. jeżeli odłożysz je na później, wilgoć sprawi, iż otoczka zacznie się odklejać od mięsa. Kolejną kwestią, o którą trzeba zadbać, jest adekwatna temperatura oleju, na który wrzucimy kotlety. Zbyt niska sprawi, iż panierka odpadnie, a mięso wchłonie o wiele więcej tłuszczu. Z drugiej strony, zbyt rozgrzany może skończyć się przypalonym schabowym.


Jak zrobić smaczne ziemniaki do obiadu?Obiad. Fot. Jakub Porzycki / Agencja Wyborcza.pl


Warto również podzielić się pracą i panierować w duecie. Niech jedna osoba obtacza kotlet w mące i jajku, druga w bułce tartej. Dzięki temu bułka pozostaje sucha bez kontaktu z mokrymi składnikami, a palce czyste.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału