Chrupiący i aromatyczny kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań w kuchni. Najczęściej podajemy go w towarzystwie ziemniaków i kapustki zasmażanej. Jego sekret tkwi nie tylko w soczystym mięsie, ale także w złocistej panierce. To właśnie z nią mają problem choćby doświadczeni kucharze, gdy zamiast pięknie przylegać do kotleta odstaje i odpada podczas krojenia.
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Narożna o ślubie z Krzysztofem Byniakiem. "Czekam aż moja córka skończy 18 lat" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od schabowego? Jeden błąd powtarzamy nagminnie
Panierka "żyjąca swoim życiem" na talerzu to znak, iż przy przygotowywaniu schabowych został popełniony błąd. O co chodzi? Najprawdopodobniej o zabranie się za panierowanie wilgotnego mięsa. Ważne jest, aby kotlety były wcześniej odpowiednio osuszone, ale nie przesuszone. Możemy to zrobić z pomocą np. papierowego ręcznika. Wilgotność to główny winowajca tego, iż panierka staje się ciężka i mało chrupiąca.
Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste? Unikaj tych wpadek
Jedna z kluczowych zasad przy przygotowywaniu schabowych to odpowiedni czas. Panieruj kotlety tuż przed smażeniem. jeżeli odłożysz je na później, wilgoć sprawi, iż otoczka zacznie się odklejać od mięsa. Kolejną kwestią, o którą trzeba zadbać, jest adekwatna temperatura oleju, na który wrzucimy kotlety. Zbyt niska sprawi, iż panierka odpadnie, a mięso wchłonie o wiele więcej tłuszczu. Z drugiej strony, zbyt rozgrzany może skończyć się przypalonym schabowym.
Jak zrobić smaczne ziemniaki do obiadu?Obiad. Fot. Jakub Porzycki / Agencja Wyborcza.pl
Warto również podzielić się pracą i panierować w duecie. Niech jedna osoba obtacza kotlet w mące i jajku, druga w bułce tartej. Dzięki temu bułka pozostaje sucha bez kontaktu z mokrymi składnikami, a palce czyste.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.