Zbliża się Tygiel Smaków, czyli konkurs promujący regionalną żywność i jej producentów. W tegorocznej edycji tego festiwalu smaków i aromatów weźmie udział 56 wystawców – producentów i twórców m.in. serów, chlebów, dżemów, soków, a także potraw charakterystycznych dla Łódzkiego. Już w listopadzie mieszkańcy będą mogli spróbować tych przysmaków podczas Targów Natura Food.
Na liście jest 56 uczestników i 69 produktów, które pokazują wielką różnorodność kuchni naszego województwa. To m.in. miód kremowany z liofilizowaną czarną porzeczką z Dmosina, polewka gruszkowa z Gomunic, domowy syrop z borówki amerykańskiej, szynka wieluńska z lagi, kugiel od KGW z Józefowa Starego, syrop z płatków róży, pierniczek z dyniową duszą, ser wędzony kozi Antek, piotrkowski żur, kaszanka z Zaborowa, sery Helci, twaróg „Szynkielowski kąsek” czy biała kiełbasa jordanowska. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo wystawcy stawiają wysoko poprzeczkę m.in. do konkursu została zgłoszona rekonstrukcja pierwowzoru przyprawy Maggi sprzed 1888, chleb amarantusowy czy tort z łagiewnickiej patelni.
Konkurs Tygiel Smaków jest częścią XVII Targów Natura Food – certyfikowana żywność dla zdrowia i planety w Łodzi. Jego głównym założeniem i celem jest popularyzacja wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych smaków związanych z Łódzkiem, a także promocja produktów stanowiących element dziedzictwa kulturowego regionu. To m.in. przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, które są częścią tożsamości lokalnych społeczności – stąd regulaminowy wymóg, aby zgłaszany produkt miał minimum 25-letnią tradycję wytwarzania na danym terenie (niekoniecznie przez obecnego producenta).
Każdy producent lub wytwórca mógł zgłosić do konkursu maksymalnie dwa produkty rolne, spożywcze lub napoje. Jury będzie je oceniało w 8 kategoriach: mięso świeże oraz produkty mięsne; orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie); wyroby piekarnicze i cukiernicze; gotowe dania i potrawy; napoje; sery i inne produkty mleczne; oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, ryby; miody.
Nowością tegorocznej edycji są atrakcyjne nagrody finansowe, które laureaci otrzymają oprócz dyplomów i statuetek. Laureat nagrody głównej – Tygla Smaków – otrzyma 2 tys. zł, a nagrodzeni statuetkami Tygielka Smaków w każdej kategorii – nagrody w wysokości 1000 zł. Będą jeszcze wyróżnienia o wartości 800 zł.
Lista wystawców:
1. Nutracevit Sp. z o.o.
BIO sok z jagody kamczackiej (haskap) BIOHASKAP ® Vitality +, źródło potasu
2. ŁUKASZ CEROŃ -CERONIOWO (2 produkty)
Miód kremowany z liofilizowaną czarną porzeczką z Dmosina
Dżem malinowy z dodatkiem chili z Dmosina
3. Koło Gospodyń Wiejskich w Gomunicach „Z przeszłością w przyszłość”
Garus, czyli polewka gruszkowa
4. EKO-NATURA S.C., A. DADUSZ, P. OLESZCZAK
EKOLOGICZNY KWAS CHLEBOWY
5. „Borówkowa Polana” Gospodarstwo Rolno Sadownicze Edyta i Rafał Fogiel (2 produkty)
DOMOWY SYROP Z BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
KONFITURA Z BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
6. Klimeko sp. z o.o. sp.k.
Bio Jogurt Naturalny
7. Jacek Podgórniak Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Jacek Podgórniak
Szynka Wieluńska z lagi
8. KGW Józefinki w Józefowie Starym
Kugiel wg receptury Józefinek
9. Jarosław Ługowski Pasieka wędrowna MIODY ŁUGOWSKICH
Miód Faceliowy
10. Tomasz Wiśniewski
Miód lipowy
11. Tłocznia Soków Owocowych „VERO” Dariusz Kuna
Bio sok 100 % z malin
12. Wencel Bogusław (2 produkty)
Syrop z płatków róży
Konfitura z płatków dzikiej róży w cukrze
13. Gminna Spółdzielnia ” SCH” Ozorków
Chleb żytni tradycyjny
14. CELTICA – Piotr Klepacz
Rekonstrukcja pierwowzoru przyprawy MAGGI sprzed 1888 roku
Łódzkie Kiszone Śledzie
15. Joanna Wachowicz-Skwarka „Słodka Skwarka”
„Beza na jesiennych dróżkach”
„Pierniczek z dyniową duszą”
16. Wytwórnia Lodów Rzemieślniczych Pingwin Tomasz Strzelczyk
Kamienie Pingwin
17. Marek Kaczorowski Piwomar Browar Koreb
Piwo Żywe niefiltrowane i niepasteryzowane
18. Teresa Jędraszek -Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Głuchowie
Kefir
19. STOWARZYSZENIE GOSPODYŃ WIEJSKICH W BACHORZYNIE
PASZTET z GĘSI z ŻURAWINĄ
20. Zbigniew Mielczarek ” ZiBee Pasieka w Woli”
Miód wielokwiatowy – wczesnowiosenny
21. Magdalena Kochanowska / Pasieka Kotecki
Miód lipowy z Doliny Mrogi
22. Paweł Szymczak
Karp w zalewie
23. Gospodarstwo pod Dębem Martyna Mzyk
Ser wędzony kozi „Antek”
24. WIATROWY SAD Grażyna Wiatr
Szarlotka
25. Fundacja Oficjałka Kultury
Sok tłoczony z winogrona z dodatkiem jabłka
26. Olejvita Gabriela Żurawska
Olej lniany
27. Jakub Wolski
PIOTRKOWSKI ŻUR TRYBUNALSKI
28. Adam Wiklak / Pasieka Boży Dar
Miód Nawłociowy
29. Łukasz Woźniak Pasieka Dobre Nasze
Miód Lipowy z Grabicy
Ziołomiód Sosnowy
30. Z Pigwowca
Dżem z pigwowca
31. ZPM Daniel Czapnik
PASZTETOWA Z ZABOROWA
Kaszanka z Zaborowa
32. Pasieka Jaros Sp. z o.o.
Płatki róży cukrowej
Miód pitny dwójniak Koronny
33. Michał Waleriańczyk
Soki naturalne 100% tłoczone na zimno
34. Agnieszka Ciołek
Pampuchy
35. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu
Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony
36. Magdalena Deka
Sery Helci
37. Od Pszczelarzy sp. z o. o.
Miód pitny
38. Słodkie co nieco Marta Kowalczyk
Pierniki jadalne dekoracyjne
39. Agnieszka Olejniczak, SERce_na_talerzu
Twaróg „Szynkielewski kąsek”
40. Andrzej Gryta
Dżem winogronowy
41. Joanna Młynarczyk / AR-KOS sp. z o. o.
Biała kiełbasa jordanowska
42. Ewa Świątkowska – RHD Przetwory z jagody kamczackiej
Konfitura z jagody kamczackiej z truskawką
43. Gospodarstwo Pszczelarskie Krzysztof Pawlik
„Samo zdrowie”
44. Firma Cateringowa „OLA”
STEFANOTTO
45. Hubert Sokołowski / P.P.H.U. Agnieszka Gajda-Sokołowska
Chleb Amarantusowy
46. Koło Gospodyń Wiejskich w Łagiewnichach Nowych
Tort z łagiewnickiej patelni
Obłoczki z łagiewnickiego ogrodu
47. Paulina Gortat-Gapińska
Pierogi Babci Ireny ze Szczecina
48. Marlena Piłat / Masarnia „Żarnowickie Smaki” Bogusław Kołodziejczyk
Szynka żarnowicka z nogą
Cwaniak z Żarnowicy
49. Przemysław Kobacki Polski Związek Łowiecki – Zarząd Okręgowy w Łodzi
Dziczyzna – pieczony dzik
50. Natasza Marciniak
Kompot dereniowy
Topinambur kiszony
51. Przetwórstwo Owoców i Warzyw DROS Spółka Jawna
Pomidory marynowane całe z ziołami
52. Anna Kucharska, Siedlisko Besiekiery (agroturystyka)
GRABOWSKA ZUPA CEBULOWA
53. Groser Monika Lasoń
„Fabrykant” Ser owczy dojrzewający z Łódzkiego Wschodniego
Pasta Tkaczy
54. Aleksandra Kowalska / Kowal – Aleksandra Kowalska
PIEROGI Z KAPUSTĄ I MIĘSEM
KLUSKI ŻELAZNE
55. Jadwiga Zabost
Sok z Czerwonych jabłek
56. Aleksandra Kolasińska- Gałamon/”Pół na Pół”
Jesienna bułeczka z nutą pomarańczy
Chleb żytni na zakwasie
Opracowanie: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego Kancelaria Marszałka Wydział Mediów











