Barwniki spożywcze często stosowane są w produktach dla dzieci, co budzi obawy wielu rodziców. Substancje te są jednak na tyle powszechne, iż kwestia ich bezpieczeństwa dotyczy znacznie większej grupy odbiorców. W niektórych przypadkach ich stosowanie musi być choćby regulowana odgórnie, jak to ma miejsce chociażby z barwnikiem Red No. 3. Ostateczna decyzja w sprawie tej substancji na amerykańskim rynku zapadła 15 stycznia 2025 roku, choć Agencja Żywności i Leków wstrzymywała się z nią od ponad 30 lat.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak to jest, iż kiedy zjemy coś słonego, to od razu mamy ochotę na słodkie? Ekspert wyjaśnia. "Kiedyś tego nie było..."
Czy erytrozyna jest bezpieczna w stosowaniu? FDA w końcu podjęła decyzję. Pomogły badania nad szczurami
Barwnik Red No. 3 (lub erytrozyna) to syntetyczny barwnik spożywczy, który nadaje produktom spożywczym i napojom jaskrawy, wiśniowoczerwony kolor. Najczęściej można go znaleźć w słodyczach, ciastach, lukrach i polewach, mrożonych deserach, a także w niektórych lekach przyjmowanych doustnie. FDA podkreśla, iż w USA barwnik był stosowany już w 1969 roku. Należy przy tym zaznaczyć, iż początkowo dodawano go również do kosmetyków i leków o działaniu miejscowym. Tego zakazano jednak w 1990 roku. Okazało się bowiem, iż erytrozyna ma działanie rakotwórcze u samców szczura. FDA wprowadziła zatem zakaz, powołując się na klauzulę Delaneya. Zgodnie z nią wszelkie produkty, w przypadku których potwierdzono rakotwórcze działanie u ludzi lub zwierząt, powinny zostać wycofane z obrotu.
Do tematu wycofania barwnika Red No. 3 powrócono jednak znacznie później - po tym, jak w 2022 roku powstała petycja w tej sprawie. 15 stycznia 2025 roku FDA poinformowała o rozszerzeniu zakazu korzystania z barwnika na produkty spożywcze. O czym dowiedzieliśmy się z opublikowanego wówczas komunikatu? Podkreślono w nim, iż zmiany zaobserwowane u szczurów są związane z ich układem hormonalnym oraz iż barwnik Red No. 3 jest zwykle spożywany przez ludzi w znacznie mniejszych ilościach niż te stosowane w testach na gryzoniach. Ponadto badania prowadzone na innych zwierzętach i ludziach nie potwierdziły, by erytrozyna stanowiła dla nich zagrożenie. Mimo to zakaz zatwierdzono na podstawie przytoczonej klauzuli. Co to oznacza w praktyce?
Czy erytrozyna jest zakazana? W USA wprowadzono całkowity zakaz, w Europie obowiązują ograniczenia
W związku z decyzją FDA producenci wykorzystujący barwnik Red No. 3 są zobowiązani do wycofania go ze składu produktów spożywczych do 15 stycznia 2027 roku. Producenci leków przyjmowanych doustnie mają nieco więcej czasu, ale muszą dostosować się do nowych przepisów do 18 stycznia 2028 roku. Substancja może zostać zastąpiona innym barwnikiem akceptowanym przez FDA. Co ważne, zakaz dotyczy także produktów importowanych do USA z innych krajów.
Zobacz też: Kupujesz grzyby? Na to musisz zwracać uwagę. Błędy sprzedawcy mogą odbić się na twoim zdrowiu
Euronews przypomina, iż wiele państw regulowało stosowanie erytrozyny już przed wprowadzeniem amerykańskiego zakazu. W Unii Europejskiej, Australii i Nowej Zelandii barwnik E127 jest dopuszczalny jedynie do barwienia wisienek koktajlowych i wisienek kandyzowanych.
Źródło: FDA, Euronews
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.