Dwór Skrzynki w ebooku

powiat.poznan.pl 1 dzień temu

Wydawnictwo „Polish Food Guide” to prawdziwy hit dla obcokrajowców! Swoją premierę miał 21 maja, a wśród rekomendowanych miejsc w Wielkopolsce znalazła się restauracja Dworu Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański), a poznańską gastronomię dumnie reprezentują: Concordia Taste, A nóż widelec, Modra Kuchnia, Pyra Bar, Schaboszczak od Dziadka, Kawiarnia Kociak. Swoje miejsce znalazły także Poznańskie Muzeum Pyry oraz Rogalowe Muzeum Poznania. Apetyt czytelnika rozbudzają zdjęcia potraw i regionalnych przysmaków, przygotowanych m.in. przez Kajetana Świokłę, szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki. To jedno z wyjątkowych miejsc na Szlaku Kulinarnym “Smaki Powiatu Poznańskiego”.

„Polish Food Guide” to anglojęzyczny ebook, którego autorkami są Magdalena Tomaszewska-Bolałek oraz Edita Kalesinskaitė. Znajdują się tam opisy popularnych dań, informacje o wybranych kuchniach regionalnych, propozycje prezentów z podróży, ciekawostki kulinarne oraz rekomendacje restauracji a całość ilustrowana jest ponad dwustoma zdjęciami. „Polish Food Guide” jest pierwszym, anglojęzycznym przewodnikiem dedykowanym turystom kulinarnym i wszystkim, którzy chcą odkrywać Polskę przez pryzmat naszej kultury kulinarnej. Książka dostępna jest do kupienia w Google Play https://play.google.com/store/books/details?id=2dJdEQAAQBAJ, zaś dla klientów z Unii Europejskiej także w PayHip: https://payhip.com/b/Q0clh.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek to autorka książek oraz kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Specjalizuje się w turystyce kulinarnej oraz dyplomacji kulinarnej, z powodzeniem łącząc wiedzę akademicką z promowaniem kuchni jako narzędzia dialogu międzykulturowego. Polską kulturę kulinarną prezentowała na arenie międzynarodowej poprzez liczne warsztaty, wykłady i spotkania. Jest autorką książek, w których zgłębia kulinarne dziedzictwo Japonii, Korei, państw nordyckich oraz Polski. Jej praca została wielokrotnie doceniona – otrzymała m.in. prestiżowe nagrody Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique oraz Nagrody Magella.

Edita Kalesinskaitė to litewska twórczyni internetowa, która z pasją zgłębia i popularyzuje polską kulturę, kuchnię regionalną oraz lokalne tradycje. Podróżując po Polsce – od urokliwych, mniej znanych miejscowości po tętniące życiem metropolie – dokumentuje bogactwo kulinarne kraju, jego dziedzictwo kulturowe oraz osobiste doświadczenia z podróży. Swoje treści publikuje w języku angielskim na różnych platformach społecznościowych, zapraszając międzynarodową publiczność do odkrywania różnych zakątków Polski, smaków oraz zwyczajów.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału