Zupa krem z białych warzyw to ulubione danie z restauracji wielu osób. Jak ją zrobić w domu?

g.pl 1 tydzień temu
Zupa krem z białych warzyw to doskonała propozycja na zdrowy i lekki, a jednocześnie sycący obiad. Przygotowanie dania to pestka, a każdy kolejny kęs przyprawia kubki smakowe o zawrót głowy. Zupa zachwyca kremową, aksamitną konsystencją.
Każdy wie, iż podstawą zdrowej diety są warzywa i to one powinny dominować w naszym jadłospisie, zwłaszcza latem, kiedy mamy dostęp do świeżych plonów. Zupę krem z białych warzyw można przygotować na różne sposoby. Danie prezentuje się bardzo apetycznie na talerzach, szczególnie jeżeli podamy je z chipsami z boczku i świeżą natką pietruszki.


REKLAMA


Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę


Zupa krem z pieczonych białych warzyw czy gotowanych?
Przepisów na to smakowite danie jest bardzo dużo, ale tym, co je łączy jest bogactwo smaków i wartościowych składników, które znajdziemy w warzywach. Niezależnie od tego, czy preferujesz przepis na zupę krem z pieczonych białych warzyw czy zupę krem z gotowanych białych warzyw, to wiedz, iż jest to dobry wybór. Danie jest uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Serwując je na obiad, możesz przemycić drogocenne witaminy i składniki mineralne, a dodatkowym atutem jest konsystencja pozbawiona grudek, za którymi maluchy często nie przepadają.


Zupa krem z białych warzyw - przepis. Lista składników i sposób przygotowania
jeżeli chodzi Ci po głowie zupa krem z białych warzyw, przepis znajdziesz poniżej. Na początku przygotuj potrzebne składniki:


300 g ziemniaków
1 pietruszka
1 por (biała część)
150 g selera
1 mały kalafior
1 cebula
3 ząbki czosnku
1,5 l bulionu warzywnego
4 łyżki masła klarowanego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
100 ml śmietanki 30% (opcjonalnie, do zagęszczenia zupy)


Przygotowanie:


Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę, ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, a pora kroimy w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę, a kalafior dzielimy na różyczki
W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy masło klarowane, a następnie wrzucamy cebulę i pora. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę
Dodajemy ziemniaki, pietruszkę i selera. Smażymy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy bulion warzywny i zagotowujemy
Dodajemy kalafior i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw
Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej
Garnek zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę na gładki krem


Zupa krem z białych warzyw z serkiem topionym i nie tylko. Z czym serwować danie?
Sposób podania potrawy może znacząco podkręcić apetyt, dlatego warto zadbać o aspekt wizualny. Z czym dobrze smakuje zupa krem z białych warzyw?


z serkiem topionym
ze świeżymi ziołami
z grzankami
z chipsem z boczku
z prażonymi pestkami lub orzechami


Warto eksperymentować w kuchni, ponieważ daje to możliwość odkrycia nowych smaków i zwiększenia swojego kulinarnego doświadczenia.
Zobacz też: Patent siostry Anastazji na kiszone ogórki. Tak chrupiących jeszcze nie jadłeś
Idź do oryginalnego materiału